Qbuzz


qbuzz3

Voorlopig heb ik meer vragen dan antwoorden over Qbuzz, dat vanaf volgend jaar het busvervoer in stad en streek én het MerwedeLingelijntje gaat ‘bestieren.’ Hoe zit dat bijvoorbeeld met de dienstregeling en de ritprijs? Zijn die Qbuzz-bussen écht zoveel comfortabeler dan die van Arriva? Wordt ‘de vloot’ goeddeels elektrisch en wie zitten er straks achter het stuur… nieuwkomers of ‘oudgedienden?’ Ik bedoel… verliezen Arriva-chauffeurs massaal hun baan of kunnen ze in 2019 naadloos overstappen? Gaan ze er dan qua salariëring en werkstress een beetje op vooruit of is het bij Qbuzz ook een kwestie van plasje zo lang mogelijk ophouden, niet te veel zeuren en gas op die lolly? En, totaal onbelangrijk, maar toch… passen die Qbuzz-kleurtjes straks een beetje leuk bij m’n stad?
De door Qbuzz gewonnen concessie, verleend door de provincie, heeft een looptijd van maar liefst acht jaar met een optie op nog eens twee verlengingen. Kortom, we zitten er met z’n allen een behoorlijke tijd aan vast, dus mijn spervuur aan vragen lijkt me alleszins gerechtvaardigd.
De belangrijkste, van de vele vragen die door mijn hoofd spoken, is natuurlijk: gaan ‘we’ (Drechtstedelingen dus) er met dit Italiaanse bedrijf daadwerkelijk op vooruit? Die vraag is op dit moment natuurlijk niet te beantwoorden… ‘the proof of the pudding’ is immers ‘in the eating’, hetgeen zoveel betekent als: een taart kan er nóg zo lekker uitzien, maar dat zegt uiteindelijk helemaal niks over hoe dat ding uiteindelijk smaakt. Persoonlijk heb ik nog nooit Qbuzz-taart gegeten, maar een kleine zoektocht op diverse consumentenwebsites, gespecialiseerd in openbaar vervoer, leert me dat deze vervoerder in de regio Groningen/Drente (waar Qbuzz het stokje eerder al overnam van Arriva) en in en om Utrecht al jaren naar volle tevredenheid functioneert. De bussen hebben veel beenruimte, rijden ‘smooth’ en stipt en de dienstregeling, vooral waar het gaat om aansluiting van stads- op streekvervoer, is uitermate efficiënt, zo lees ik op diverse internetfora.
En tot slot: de treintjes tussen Dordt en Geldermalsen blijven, zo vermoed ik, gewoon dezelfde. Wettelijk gezien heeft Qbuzz namelijk het recht om deze van Arriva over te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s