Gemeenschapsgeld


schadeIk las in de krant dat de gemeente een schikking getroffen heeft met de eigenaar van discotheek Ovis in de binnenstad. Daar heb ik op zich begrip voor: de man wordt namelijk vergoed voor de door hem geleden schade, als gevolg van een door de gemeente gemaakte fout. Hoe dat ook alweer zat? De gemeente had het bedrijf van deze horeca-uitbater (Ovis Events) een vergunning gegeven om in de Tolbrugstraat landzijde (naast een zij-ingang van het voormalige V&D-gebouw) een discotheek te exploiteren, alleen werd die vergunning later weer ingetrokken onder het motto ‘foutje bedankt.’
Discotheek Ovis was al volop in bedrijf toen omwonenden bezwaar maakten tegen die vergunning. Hun bewaren bleken gegrond en dus moest de gemeente erkennen die vergunning onterecht te hebben afgegeven. Gevolg: de discotheek ging op slot en de eigenaar van Ovis zat met de gebakken peren.
Logisch dus dat hij bezwaar aantekende, want die plotselinge sluiting leverde hem een aanzienlijke financiële schade op. De gemeente geeft nu haar eigen falen toe en de door de eigenaar gemaakte kosten (en misschien ook wel misgelopen inkomsten) worden nu via een schikking aan Ovis BV terugbetaald.
So far so good, zou je zeggen, alleen heb ik moeite met het feit dat de precieze inhoud van de getroffen schikking geheim blijft. De gemeente brengt dus niet naar buiten welk bedrag de discotheekeigenaar heeft ontvangen. Ik misgun die man niks en heb zélfs nog begrip voor het feit dat de gemeente hier geblunderd heeft, maar ik vind het gewoonweg niet kunnen dat de gemeente ‘onder de pet’ houdt om welk bedrag het hier gaat: spreken we hier van duizenden euro’s, van tienduizenden euro’s of misschien zelfs wel van tonnen? Het gaat uiteindelijk tóch om gemeenschapsgeld en dus sta ik op het standpunt dat transparantie naar de belastingbetaler (Dordtenaren dus) hier zwaarder weegt dan de privacy van de discotheekuitbater. Ik vrees dat we het bedrag aan het einde van dit jaar ook niet meer terugvinden op een jaarrekening, want een en ander wordt straks ongetwijfeld ‘verpakt’ in een of ander vaag potje ‘onvoorzien.’ Bah.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s