Veerplein


Veerplein.Zwijndrecht-1024x683

Het Veerplein is véél meer dan louter het mooiste pleintje van Zwijndrecht. In mijn optiek is het zelfs een van de aller-mooiste plekjes van héél Nederland. Ik heb familie wonen in die flat met die oranje luifeltjes en als ik daar op bezoek kom dan ben ik niet van het balkon af te slaan. De druk bevaren rivier, het lichtspel van wolken en water én Dordrecht op de achtergrond vormen er een ‘levende’ ansichtkaart die geen seconde verveelt. En nee, achter die opmerking zit geen chauvinistische lading, want mocht Deventer aan de overkant gelegen hebben dan had ik precies hetzelfde beweerd.
Het Veerplein zelf, los van dat uitzicht, mag er trouwens ook zijn. Ik vind het er op zomeravonden, uitermate gezellig met al die restaurantjes en café’s. Toch is het plein voor verbetering vatbaar: de kade is kwetsbaar en moet verstevigd worden en die parkeerplekken aan de waterkant halen veel van de charme van deze unieke ‘hotspot’ weg. Ik maak vast weinig vrienden als ik zeg dat het beter zou zijn om die op te heffen. Je zou daar namelijk zoveel andere leuke dingen kunnen ‘neerzetten’ of ‘organiseren’ die het plein attractiever maken. Wat precies? Tja… meer terrasruimte, een trouwkapelletje wellicht (wie wil daar nou niet trouwen?), een extra aanlegplek voor de pleziervaart en misschien ook wel een uitkijktoren, die dan weer niet in de weg mag staan voor de pleinbewoners. Ooit opteerde ik in mijn column zelfs dat het aardig zou zijn om er een kabelbaan richting Dordt te plaatsen… iets wat ze in Venlo (Draagt daar tegenwoordig niet een oud-burgemeester van Zwijndrecht de ambtsketen?) momenteel ook van plan zijn. Ach, ik laat zomaar wat luchtballonnetjes op… mocht u betere ideeën hebben dan kunt u die spuien op het passagiersschip Smaragd 2, dat op zaterdag 27 januari (vanaf 13.30 uur) aanmeert naast de waterbushalte. De vermaarde landschapsarchitect Adriaan Geuze zal daar, tijdens een vaartocht, met zijn ideeën voor inspiratie zorgen en vervolgens krijgt u de gelegenheid om úw plein-ideeën aan te dragen. Tot en met 22 januari kunt u zich op www.zwijndrecht.nl/veerplein aanmelden om hierbij te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s