Boemeldrecht


boemeltjeHet kan nog even hoor… tot 9 april om precies te zijn. Wilt u ná die datum met de trein naar Antwerpen of Brussel dan boemelt u eerst naar Breda (of een stukkie terug naar Rotjeknor) om aansluiting te vinden op het HSL-traject dat u zuidwaarts brengt.
Het enige nieuwe aan bovenstaande zin is dat we nu de datum weten; het was immers al bekend dat Dordt door de NS ‘gedegradeerd’ zou worden. Wij zijn nu officieel, althans in de ogen van dat Utrechtse semi-staatsbedrijf, een B-stad… van Dordrecht naar Boemeldrecht zeg maar. Jawel, we kunnen onze naam rustig veranderen, want die Belgen (die hier kennelijk zo graag komen) merken er straks toch niks meer van, want die stappen na 9 april namelijk écht niet massaal uit in Breda voor dat lastige omweggetje naar Boemeldrecht. Een dagtripje naar Hollands oudste stad is leuk natuurlijk, maar het moet ook weer niet tè ingewikkeld worden. Want dát is de andere kant van het verhaal: vanuit het zuiden gezien is het over anderhalve maand een stuk minder aantrekkelijk geworden om vanuit het zuiden naar Dordt af te reizen en ik vrees dat veel Belgische dagtoeristen Boemeldrecht in de toekomst vaker links (nou ja, geografisch gezien rechts) laten liggen.
Het ergste van alles is dat er helemaal geen te rechtvaardigen strategische redenering achter die hele trajectwijziging zit. Dat Dordt een ijzersterke verbinding met Antwerpen en Brussel kwijtraakt (16 treinen per dag) heeft namelijk niet zozeer met deze stad op zich te maken, want die is toeristisch gezien namelijk behoorlijk ‘booming’ en ook op het gebied van woon-werk-verkeer verdient Dordt het niet om door de NS op een zijspoor gezet te worden. Nee, de degradatie van Dordt is een direct gevolg van het falen van onze grootste railvervoerder. Die moet dat peperdure HSL-lijntje een beetje rendabel zien te houden en om dat te bewerkstelligen zijn ‘we’ als het ware gewoon weggestreept. En oh ja, de NS heeft ’idyllisch’ Dordt onlangs nog wél toegevoegd aan de lijst met zogeheten ‘reisfavorieten.’ Zijn we in ieder geval nog even gezoend voordat we genaaid werden.

Eén reactie

  1. Maar de giftreinstransporten er niet minder op worden. Ons stadsspoor dat de snelle levensader met de buitenwereld was, is meer en meer verworden tot een aneurysma. De voordelen voor de stad zijn verworden tot een accident-waiting-to-happen. Gelukkig is de spoorwegenbaas ‘Er-in-ga’ goed bekend met zijn ziekenhuis dat naast dat spoor ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s