Dirk


Charlie-Chaplin-PNG-Image-15710Een nachtelijke wandeling met Blafmans doet me belanden op de Pottenkade waar ik, wegens een steentje in mijn laars, plaats neem op een bankje. Terwijl ik mijn laars uitklop, komt er iemand naast me zitten.
Ik schrik in eerste instantie, maar zie al snel dat het Dirk is… de enige Dordtse zwerver van wie ik weet dat hij van adellijke afkomst is. Dat heeft hij me ooit eens verteld nadat ik hem wat kleingeld en een sigaret overhandigde (ik rookte nog) voor de deur van Dirk.
Zijn verhaal klonk plausibel en hij bevestigde me zijn driedubbele achternaam door me zijn paspoort te tonen. Sinds die tijd neem ik altijd mijn onzichtbare hoed voor hem af en maak ik een lichte buiging als ik hem tegenkom. Hij wuift dan altijd terug zoals Beatrix dat in vroeger jaren vanuit de Gouden Koets deed. U zult dat misschien wat flauw vinden, maar samen hebben we er toch alweer vele jaren schik in.Op het bankje moet ik Dirk teleurstellen als hij me om een sigaret vraagt. ,,Sorry man, ik ben gestopt, maar ik heb toevallig wél een eurootje in m’n zak.’’ Nadat we de zakelijke beslommeringen hebben afgehandeld (Dirk ‘spaart’ altijd voor een six-pak Bavaria) vraag ik hem waar hij de afgelopen tijd uithing. ,,Ik heb je al maanden niet meer gezien.’’
Dirk zucht diep: ,,Toen ik begin oktober per ongeluk met een paar biertjes de supermarkt uitliep werd ik in m’n nekvel gepakt en toen bleek er nog het een en ander aan eh… achterstallige factuurtjes open te staan. Maar ach, het werd tóch wat kouder ’s nachts, dus ik heb het maar sportief opgevat.’’
Ik heb mijn laars weer aangetrokken en sta op om mijn wandeling met Blafmans te vervolgen. Als ik met een hoffelijke buiging afscheid neem vraag ik: ,,Ben je nog een beetje Koninklijk behandeld in de bajes?’’ Dirk antwoordt op geaffecteerde toon: ,,Het bed was vorstelijk en het eten kon er ook mee door. Maar dat personeel hè… totaal geen gevoel decorum?’’
Ik hou mijn lach in, want ik weet dat Dirk het nog meent ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s