Jongerenvlucht


Goed ideeDe aanloop naar de verkiezingen is, zeker voor een columnist, altijd een boeiende tijd. Er wordt dan door de politiek kwistig met beloftes en ideetjes gestrooid en de dames en heren politici zijn even een stuk makkelijker aanspreekbaar dan in de jaren dat ze het pluche onder de bilnaad voelen.
Met nog 43 dagen te gaan tot aan de gemeenteraadsverkiezingen spit ik de partijprogramma’s van alle partijen als vanouds uitvoerig door en zal ik stelselmatig zo’n door een politicus (of partij) opgeworpen idee tegen het licht houden. Zo legt het plaatselijke CDA op haar website, zichzelf en de kiezer, de volgende vraag voor: ‘Hoe houden we onze jongeren in Dordrecht?’
Een legitieme vraag dunkt me, want jongeren keren deze stad, elke nazomer weer, vrij massaal de rug toe. Zodra ze hun havo- of atheneumdiploma op zak hebben gaan zij immers een vervolgopleiding op hbo- of universitair niveau doen en die opleidingen worden op dit eiland nu eenmaal nauwelijks aangeboden.
De twee handjes vol vrienden en vriendinnen van mijn dochter (die zo’n twee jaar geleden afzwaaiden op Dalton) wonen nu in respectievelijk Utrecht (onder wie mijn dochter), Maastricht, Breda, Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen, Groningen en Leiden. Goed, een paar Erasmus-klanten bleven in Dordt, maar het gros is vertrokken en vindt op den duur uiteindelijk ook elders emplooi en komt dus in de meeste gevallen niet meer terug… nou ja, vooralsnog dan nog even in het weekend vanwege de wasmachine en de goed gevulde koelkast thuis.
Om te bewerkstelligen dat jongeren met een havo- of atheneumdiploma niet per definitie vertrekken wil het CDA meer opleidingen op hbo-niveau (en hoger) naar de stad halen en hier ook meer studentenhuisvesting aanbieden. Om er daarnaast voor te zorgen dat ex-studenten ook na hun studie in Dordt willen en kunnen wonen moeten er hier natuurlijk ook ‘gepaste’ banen beschikbaar komen. Daarnaast wil het CDA studenten aanmoedigen om hier te blijven (op en neer te reizen dus) door de invoering van een Dordt-beurs, ofwel een tegemoetkoming in de studiekosten.
Mijn conclusie: vier ijzersterke, want goed doordachte en ook haalbare ideeën in het CDA-verkiezingsprogramma.

2 reacties

  1. Klopt idd, oudste dochter woont in Zwijndrecht en jongste dochter ( ook een Emma 😉) woont op de kazerne in Stroe en is alleen in het weekend thuis. Wanneer ze zelfstandig gaat wonen is dat in Rotterdam. Uitgaan doen ze daar toch al.

  2. Iedere bijdrage om Dordrecht een aantrekkelijker woonklimaat te geven voor 18-25 jaar juich ik toe. De prikkel om thuis blijven in Dordt financieel te belonen riekt naar spruitjes en Perzische kleedjes. Jongeren verleiden om niet hun vleugels uit te slaan, is een idee wat mijn steun voor deze CDA-inzet geheel uitgumt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s