Helder verhaal


creatief-goed-idee-vector_23-2147497773Lezen, lezen en nog eens lezen. Dát is wat ik nu alweer ochtenden achtereen zeer gedisciplineerd doe. Zoals ik u in mijn column van gisteren beloofde zal ik, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen (21 maart) de programma’s van de deelnemende partijen uitvoerig doorspitten op zoek naar leuke en originele ideeën.
Natuurlijk ben ik, behalve journalist en columnist, ook gewoon ‘een Dordts mens’ met mijn eigen kijk op het leven, maar ik beloof u dat ik mijn zoektocht, zoveel mogelijk probeer te scheiden van mijn persoonlijke politieke voorkeuren. Simpel gezegd… ik kán iets ‘een vondst’ vinden, maar dat hoeft niet te betekenen dat ik er dan ook per definitie zelf áchter sta.
Afgelopen maandag presenteerde de nieuwe partij Gewoon Dordt (een kindje van VVD-dissident en raadsveteraan Irene Koene) haar nieuwe partijprogramma. Ik was daar niet bij, maar gelukkig trof ik dat programma de ochtend daarop al op de website van deze nieuwkomer aan. Op die, overigens overzichtelijke pagina’s met goed geschreven teksten, trof ik de volgende zinnen aan: ‘Gewoon Dordt wil dat projectontwikkelaars die duurdere huizen bouwen verplicht worden om op een andere locatie in de stad sociale (huurwoningen te realiseren. Zo snijdt het mes aan twee kanten.’
Dat vind ik een boeiend punt. Deze stad heeft immers wel degelijk baat bij en behoefte áán woningen in zowel het duurdere als het zogeheten middensegment. Waarom? Om die mensen met de wat hogere inkomens, alsmede die brede middengroep, op het eiland te houden. Je kunt daar natuurlijk maling aan hebben, maar uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat een stad met een min of meer evenredige verdeling, van verschillende inkomensgroepen, wel degelijk een ‘waarborg’ creëert voor een stad met een volwaardig voorzieningenniveau op het gebied van zorg, onderwijs, openbaar vervoer, winkelaanbod en cultuur.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat er in Dordrecht ook nog altijd een schreeuwende behoefte is aan woningen die ‘bereikbaar’ zijn voor mensen met lagere inkomens. Goed idee dus van Gewoon Dordt om het een aan het ander te koppelen.
Uitvoerbaar? Volgens mij wel…
Dwing die projectontwikkelaars maar eens om creatief mee te denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s