VSP-plannen


Cloud-mindmap

In mijn zoektocht naar bijzondere plannen en ideeën van de ‘Dordtse’ politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart richt ik mij vandaag op de Verenigde Senioren Partij, die afgelopen maandagavond in het Wantijpaviljoen haar verkiezingsprogramma presenteerde.
Twee punten in dat, overigens brede, programma (de partij staart zich zeker niet blind op louter de belangen van senioren) vielen mij op. Daar kom ik straks op terug, maar eerst even de, in mijn ogen, boeiende zienswijze van de VSP op de toenemende vergrijzing. De partij ziet die vergrijzing niet als een probleem maar als een kans, betitelt de ouderen in onze samenleving als ‘een maatschappelijk kapitaal’ en gaat uit van de gedachte dat senioren economisch, sociaal en cultureel een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving. Dat vind ik een mooi, positief uitgangspunt.
Nu terug naar die twee, wat mij betreft, interessante punten uit het partijprogramma van de VSP… een partij die momenteel met twee zetels in de Dordtse gemeenteraad vertegenwoordigd is en ook zeker niet kansloos is in de strijd om een derde stoeltje. Zo wil de VSP één wethouder aanstellen die zich volledig richt op het ouderenbeleid. Dat beleid is, zo lees ik in het programma, momenteel versnipperd over verschillende wethouders en de VSP vindt dat geen goede zaak. ‘Ouderen verdienen op vele gebieden extra aandacht en dat kan het beste worden waargemaakt door het beleid voor ouderen te concentreren bij één wethouder, die als aanjager fungeert bij het vinden van (nieuwe) oplossingen voor de gevolgen van de vergrijzing.’ Ik vind dat een interessant en haalbaar idee. Natuurlijk zal een ‘extra’ wethouder in eerste instantie op de begroting drukken, maar zijn of haar inzet in dit specifieke ‘werkveld’ kan zich op den duur wellicht letterlijk terugbetalen.
Ook bepleit de VSP een basisinkomen voor mensen die ouder zijn dan 65 jaar. Die mensen hebben dan geen sollicitatieplicht meer want die is, zo concludeert de partij (én terecht) tóch zinloos.
Wat ik verder sterk vind is dat de VSP haar verkiezingsprogramma knap heeft samengevat in een leesbaar en fraai vormgegeven magazine dat voor iedereen (gratis) te bestellen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s