‘Zonde van dat bord’


30 kmHij moet nu toch minstens 85 zijn, al lijkt de tijd nauwelijks vat op hem te krijgen. ,,Als je zou zeggen dat je 65 was zou ik het ook geloven’’, vertelde ik hem gisteren en dat was niet als compliment bedoeld, want aan vleierij heeft Willem geen boodschap. Hij vindt dat gezever over ‘zo’n stom getalletje’ en dat hij er ‘voor zijn leeftijd’ nog zo vitaal bij loopt, alleen maar zonde van de tijd. ,,Ja, ik ben ver over de tachtig en ja, ik heb mazzel dat ik nog zonder rollator loop, dat ik onze nieuwe huisarts nog nooit gezien heb en dat ik nog altijd mijn nek verrek als er een mooie jonge dame van zeventig langs loopt’’ grapt hij. ,,Maar zullen we het nu weer over iets anders hebben?’’
Ik ben bij Willem op bezoek omdat hij niet mailt, niet ‘appt’ en ook geen sms-jes verstuurt. ,,Dat computergedoe en dat eh… feestboek of vleesboek, of hoe het ook heet, heb ik maar aan me voorbij laten gaan… daarop zitten mensen elkaar alleen maar op te fokken.’’
Nee, Willem belt me gewoon op en ‘ontbiedt’ me vervolgens bij hem thuis in Dubbeldam voor een gesprek, waarin de columns die ik de afgelopen maanden voor deze krant schreef, meestal het hoofdbestanddeel vormen. Nu ben ik zelf meestal alweer vergeten waar ik eergisteren over schreef, maar Willem knipt mijn pennenvruchtjes altijd keurig uit, spreidt zijn ‘oogst’ uit over de keukentafel en neemt de hele mik met me door als ware het een bespreking van mijn recente schoolprestaties. Dat past ook bij hem, want de man was ruim veertig jaar lang onderwijzer.
Gisteren liep het anders: géén gesprek over de inhoud van mijn schrijfsels dit keer. In plaats daarvan overhandigde Willem mij een verkeersbord met daarop in grote cijfers het getal 30. ,,Ik heb het maar weggehaald voor de gemeente. Niemand leest het kennelijk, want het verkeer dat hier langs raast rijdt structureel minstens twee keer zo hard en da’s zonde van dat mooie bord toch? Daar kun je vast wel een aardige column over schrijven.”
Ik beloofde het Willem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s