Brigades en huiskamers


geldmattieIn aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen (21 maart) pak ik vandaag mijn zoektocht weer op naar originele ideeën van politieke partijen. Eerder al spitte ik de programma’s van Gewoon Dordt, de VSP en het CDA door en vandaag is de PvdA aan de beurt. Deze partij, in vroegere decennia nog nét niet ‘almachtig’ op dit eiland, is momenteel, na een aantal electorale afstraffingen, in de raad vertegenwoordigd met een schamele vier zetels en is het nog maar de vraag of dat er, ná 21 maart, drie, vier of vijf zullen zijn. De landelijke prognoses geven weliswaar een lichte groei aan, maar de laatste plaatselijke poll was weer een stuk minder optimistisch.
Dat neemt niet weg dat ik in het verkiezingsprogramma van de plaatselijke PvdA diverse boeiende ideeën aantrof, waaronder het plan om zogeheten wijkbrigades op te richten. Ik parafraseer: ‘Die brigades kunnen diensten verlenen aan bewoners en kunnen bestaan uit mensen die weinig kans maken op de arbeidsmarkt, maar zich wél graag willen inzetten voor de samenleving. Zij maken wijken schoon en veilig en doen ook onderhoudswerk. Als tegenprestatie ontvangen de teamleden minstens het minimumloon, in plaats van een uitkering.’
Ook interessant vind ik de plannen van de PvdA om mantelzorgers met een laag inkomen gratis openbaar vervoer aan te bieden en om de buurthuizen in de stad nieuw leven in te blazen onder de naam wijkhuiskamers. In deze ontmoetingsplekken zijn niet alleen buurt- en opbouwwerkers aanwezig, maar kunnen mensen met problemen ook snel ‘gekoppeld’ worden aan mensen uit de zorgsector. Tevens hebben die huiskamers het doel om eenzaamheid te bestrijden.
Een vierde PvdA- idee dat er, in mijn ogen althans, uitspringt is het project Geldmatties, dat in Rotterdam eerder al zijn vruchten afwierp. Dit project moet voorkomen dat jongeren door schulden in een ‘armoedeval’ terecht komen. Jongeren met vragen en problemen op financieel gebied worden gekoppeld aan jongeren die op dit vlak als rolmodel fungeren. Door de problemen samen aan te pakken kan het financiële risicovolle gedrag van sommige jongeren een halt worden toegeroepen.
Mijn conclusie: de PvdA begint zowaar weer een beetje ‘rood’ te kleuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s