Ding doen


Wilders‘Zeg landelijke politici, kunt u de gemeenteraadsverkiezingen aan de lokale politici overlaten? Dank.’
Nee, bovenstaande tekst is niet van mijn persoontje afkomstig; het is een twitterberichtje van programmamaker, columnist en (zelfbenoemde) ‘Zuurpruim des Vaderlands’ Teun van der Keuken. De Dordtse wethouder Piet Sleeking haakte er instemmend op in en ik herken zijn ergernis wel. Ook ik stoor me immers al jaren aan het feit dat landelijke politici de gemeenteraadsverkiezingen, steeds vaker en ongegeneerd ‘in gijzeling’ nemen om hun partijbelang (of ‘eigen’ belang) te dienen. Sleeking slingerde via Twitter dan ook de volgende tekst de wereld in: ‘Eén keer in de vier jaar pakt men de landkaart erbij en weten de landelijke politici ineens de weg te vinden naar de gemeenten. Laat de raadsverkiezingen over aan degenen die weten wat er in de steden speelt!’
Een welgemeend ‘hear, hear’ voor Sleeking dus, want gemeenteraadsverkiezingen, zo vind ik, moet je zo zuiver mogelijk houden. Die zijn immers het ultieme ‘feest’ van de lokale democratie. Als kiezer heeft u dan (op 21 maart dus) dè kans om de ‘bestuurders’ uit uw eigen stad te belonen of af te straffen voor hun gevoerde beleid in de omgeving waar u zelf woonachtig bent. Het gaat hier over onderwerpen die direct op uw eigen stad en streek van toepassing zijn en de grote landelijke issues zouden daar eigenlijk geen al te voorname rol in mogen spelen. Natuurlijk heb ik een mening over de donorwet, over lerarensalarissen over Barbie, Donald, Vladimir en Hermien, om maar eens wat te noemen, maar mijn visie op de grote boze buitenwereld staat toch écht goeddeels los van wat ik vind van bouwen in polders en parken, van leegstand in de Voorstraat, van Chemours ‘om de hoek’ en het gebrek aan intercitys op mijn eigen stationnetje. En ook al weet ik best dat je sommige lokale issues niet helemáál los kunt zien van Haags beleid, toch vind ik dat landelijke politici ‘het lokale debat’ zo min mogelijk moeten besmeuren. Dus, beste Mark, Jesse, Lillian, Sybrand, Lodewijk, Geert en Gert-Jan… stap even uit het licht en laat de lokale lijsttrekkers hun ding doen.

FOTO: RTV RIJNMOND

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s