SP-ideeën


tomatoNog ruim drie weken voor de gemeenteraadsverkiezingen en in mijn zoektocht naar leuke, positieve en originele plannen en ideeën in de programma’s van de ‘Dordtse’ politieke partijen is vandaag de SP aan de beurt. De tomaatroden, die hier vier jaar geleden voor het eerst de lokale politieke arena betraden, hádden drie zetels in de Dordtse gemeenteraad, maar dat wérden er twee omdat Alfred Meijer halverwege de rit uitstapte. Meijer werd de zelfbenoemde fractie Meijer en doet straks aan het verkiezingsfeest mee als lijsttrekker van de door hem opgerichte ‘Dordtse Partij’  en de SP (de club die hij verliet dus) hoopt, na 21 maart, weer met op z’n minst drie zeteltjes in de Dordtse raad te kunnen aanschuiven. Geen idee of dat gaat lukken (een lokale poll ‘voorspelt’ momenteel van niet), maar de kans dat het uiteindelijk ‘gewoon’ weer drie stoeltjes worden lijkt me nou ook weer niet ál te onrealistisch.
In het verkiezingsprogramma van de Dordtse socialisten kom ik veel, laten we zeggen bijzondere ideeën en stellingen tegen die een specifieke groep kiezers ongetwijfeld zullen aanspreken. Deze bijvoorbeeld: ‘Met alle respect voor het goede werk dat de voedselbank doet, zouden we ons als welvarend land kapot moeten schamen dat steeds meer mensen hiervan afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud.’ En dat is, los van welke politieke voorkeur dan ook, natuurlijk een waarheid als een koe.
Een, in mijn ogen eveneens interessante stelling, is deze: ‘De onzinnige sollicitatieplicht, die werkgevers met ladingen brieven opzadelt voor banen die er toch niet zijn (…) moet worden afgeschaft. In plaats van mensen in de bijstand zinloze cursussen op te dringen, waar vooral de re-integratiebureaus goed aan verdienen, vinden we dat er voor alle werkzoekenden een opleidingsbudget moet komen, waarmee mensen ZELF (waar nodig met begeleiding) een cursus of opleiding uit kunnen zoeken als die aantoonbaar de kansen op betaald werk vergroot.’
Op het gebied van kunst en educatie neemt de SP eveneens bijzondere standpunten in. Zo wil de partij dat de musea in Dordt minstens één dag in de week gratis toegankelijk zijn en ook zou het Rainbow-festival (‘etnische’ muziek) weer moeten terugkeren.

Eén reactie

  1. Kees, bedankt voor je positieve artikel m.b.t. SP Ideeën. De term etnische muziek onderaan is nogal specifiek. Beter is het te spreken over de algemeen gehanteerde term Wereldmuziek. In feite gaat het eigenlijk niet direct om het muziekgenre maar meer om hetgeen Rainbowpark voor de stad en haar inwoners betekende namelijk een hele dag een festival in een harmonische sfeer voor alle inwoners ongeacht culturele achtergrond en geaardheid en met wederzijds respect hiervoor. Rainbowpark had een meer maatschappelijke betekenis maar sneuvelde helaas in de bezuinigingswoede van dit (voormalige) college. Wantijpop ontwikkelde zich als een meer op commercie gerichte popmuziek, overigens op een positieve manier. Juist vanwege de maatschappelijke betekenis van het succesvolle Rainbowpark zien we dit veelkleurig muziekfestival graag weer terug in onze stad.

    Nico de Mie
    secretaris SP afdeling Dordrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s