D-woord


drechtsteden-550-resizedNadat ik eerder al de plannen en ideeën van de VSP, de PvdA, Gewoon Dordt, de CU/SGP, de VVD en de PVV voor u ‘bestudeerde’ neem ik vandaag het D66-programma onder de loep. Dan ben ik trouwens nog maar nét over de helft, want op 21 maart doen er in Dordt maar liefst 13 partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen mee. D66, nu met vier zetels in de Dordtse raad vertegenwoordigd, heeft qua ‘personeelsbezetting’ gekozen voor een verjongingsslag en met alle respect voor de nu in de electorale luwte ‘geparkeerde’ (en uitstekende) raadsveterane Nelleke de Smoker verschaft dat de lokale afdeling wel degelijk een nieuw elan.
Zoals u inmiddels (hopelijk) begrepen hebt probeer ik in mijn column de meest originele ideeën uit de diverse verkiezingsprogramma’s te vissen en D66 stelt daarin, zeker op onderwijsgebied, niet teleur. Zo wil de partij dat er in iedere wijk een publieke gelegenheid komt waar kinderen onder begeleiding en in alle rust hun huiswerk kunnen maken.
Ook wil D66 dat basisscholen, het voortgezet onderwijs en mbo-instellingen toegang tot zorg aanbieden. ‘Dit kan door medewerkers van de wijkteams hier roulerend een spreekuur te laten verzorgen. Zo wordt de school een plek waar leerlingen en ouders contact met hulpverleners kunnen zoeken en van waaruit contact kan worden gelegd om op tijd in te kunnen grijpen.’ Verder wil D66 dat scholen, na sluitingstijd, de rol van ontmoetingscentrum (á la de vroegere buurthuizen) gaan vervullen.
Ook op milieugebied kom ik in het D66-programma een aantal aansprekende plannen tegen. De partij stelt voor om  de ‘Smog-Free Tower’ van Studio Roosegaarde in Dordt introduceren: ‘Deze technologie kan toegepast worden in parkeergarages, die daardoor de longen van de stad worden.’
Opvallend is verder dat D66 als enige partij in Dordt het zelden uitgesproken ‘D-woord’ in de mond durft te nemen. De partij ziet probleem met de democratische legitimiteit van het huidige Drechtstedelijke samenwerkingsverband: ‘Dat leeft niet bij onze inwoners, besluitvorming staat ver van hen af en mensen hebben geen invloed. D66 vindt daarom de vorming van een Drechtstad een lonkend perspectief en wil zich daar actief voor inzetten.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s