Sneu


posh oldIk stoor me al lang niet meer aan het feit dat ze te pas en te onpas het woordje sneu gebruikt. Ze vindt het sneu voor Sven dat ‘ie wéér geen goud pakte op zijn favoriete afstand, ze vindt het sneu voor de eendjes als vijvers en sloten bevroren zijn, maar net zo makkelijk gebruikt ze dat woordje als ze op National Geographic een documentaire over het zinken van de Titanic  of de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog aanschouwt.
Joke weegt geen leed, althans niet grammaticaal. Ze is inmiddels alweer bijna tachtig en ik leerde haar ruim 15 jaar geleden kennen in het Dordrechts Museum, waar ik destijds de pr deed en waar zij als vrijwilligster koffie schonk in het destijds nog bescheiden museumcafeetje. Al snel had ik in de gaten dat ze een beetje wereldvreemd is, hetgeen ik charmant en amusant vond en nog altijd vind. Joke groeide op in een uiterst welvarende en beschermde omgeving. ,,Mijn ouders hadden meerdere huizen in Nederland en bezaten ook een zomerhuis in Zuid-Frankrijk, waar we veel tijd doorbrachten. Maar we woonden in Dordrecht… in de binnenstad, aan de Grotekerksbuurt, vlakbij dat pand waar Johan de Witt geboren is. Mijn vader was veel weg voor zaken. Soms zag ik hem weken niet, maar áls hij dan thuis kwam nam hij ons vaak mee voor de een of andere korte of lange vakantie in Biaritz, Davos of het Noord-Hollandse Bergen, waar we ook een huis hadden. Dat vond ik heel normaal. Pas later kwam ik er achter hoe verdomd rijk we eigenlijk waren. Wist ik veel, ik dacht dat iedereen zo leefde als wij. Pas zo rond mijn puberjaren kreeg in de gaten hoe luxueus ons leven eigenlijk was.’’
Gisteren belde Joke me omdat ze een telefoonnummer zocht van een oud-krantencollega, die kennelijk ooit een verhaal over haar familie schreef. Ik vertel haar dat de man al vele jaren dood is en da’s natuurlijk niet om te lachen. Maar ja, toen ik haar reactie hoorde kon me écht niet meer inhouden. ,,Is Sjaak  dood joh? Hè gossie, wat sneu nou toch.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s