Strijd


armoede2Ja, het was een verkiezingsdebat, maar toch anders dan anders. Het ging namelijk over armoede en armoedebestrijding, woensdagavond in De Buitenwacht en zo’n onderwerp leent zich nu eenmaal niet voor ‘stammenstrijd’ en politiek gewin. Ik had er in ieder geval een goed gevoel bij dat politieke partijen van links tot rechts (óók de ‘nieuwkomers’ PVV, Gewoon Dordt en de Dordtse Partij deden mee) op deze avond vooral bezig waren met oplossingsgericht denken. Dat móest ook wel, want in Dordrecht, waar één op de negen gezinnen onder het bestaansminimum leeft, waar duizenden mensen, aan het eind van de maand simpelweg niet meer weten hoe ze hun rekeningen moeten betalen, waar de tandarts bijna structureel wordt ‘overgeslagen’ omdat mensen hun zorgpremie niet kunnen ophoesten en waar veel kinderen te vaak zonder ontbijt naar school gaan, kan de politiek zich eigenlijk de luxe niet veroorloven om al te veel te gaan steggelen over soms geringe verschillen van inzicht. De debatavond, georganiseerd door het Platform Armoedebestrijding, was er dan ook vooral op gericht om in constructief overleg tot oplossingen te komen met als doel de armoede in deze stad drastisch de kop in te drukken. Dat leverde veel ideeën op en het was mooi om te zien dat veel neuzen (over de hele politieke bandbreedte) uiteindelijk toch écht vaker wel dan niet dezelfde kant op stonden. Wat ik daarbij trouwens opvallend vond is dat een aantal van de geopperde ideeën eigenlijk ‘relieken’ uit het verleden zijn die ooit kennelijk tè makkelijk zijn wegbezuinigd. Voorbeeld: veel politici zien graag de buurthuizen weer terugkeren om zodoende een betere ‘probleemsignalering’ en een ‘laagdrempelig aanspreekpunt’ in de wijken te verkrijgen en ook werd geopperd om de schooltandarts weer ‘in te voeren.’ Creatief ook vond ik het idee om mensen die door een opstapeling van schulden door de bomen het bos niet meer zien, een schuldvrije adempauze van een jaar (‘financiële sabbatical’) te verlenen. Bij bovenstaande opsomming van de geopperde ideeën heb ik bewust geen partijen genoemd. Ongeacht de verkiezingsuitslag zal een succesvolle strijd tegen armoede in Dordt namelijk toch écht een raadsbrede strijd moeten zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s