Op Annie


where_to_scatter_ashesZoals u weet ben ik al een week of wat bezig met het doorspitten van de programma’s van de politieke partijen, die op 21 maart in Dordt meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Vandaag heb ik daar geen zin in; ik neem even een leespauze, want ik begin wat bleek om de oortjes te worden en zie vanuit mijn werkkamer het zonnetje heldhaftig schijnen. En dus… op naar De Elzen met Blafmans, waar het koud, maar wel op een lekkere manier koud is. Ik ga op zoek naar een warme muts, gewatteerde handschoenen en een bloedlelijke, maar met kunstbont gevoerde jas voor een op z’n minst een tippel van een uur in een van Dordts mooiste natuurgebieden. Blafmans, die bij zo’n zoektocht in de gangkast, meestal wel weet hoe laat het is, draagt z’n eigen bontje en jankt van ongeduld.
Ik moet u eerlijk opbiechten dat, voordat ik hondenbezitter was, eigenlijk nooit in De Elzen kwam, maar sinds Blafmans in mijn leven verscheen (zo’n vijf jaar geleden) wandel ik… nou ja, wandelen wij dus… daar minstens één keer per week.
,,Annie vond het hier óók zo heerlijk,’’ zegt ‘lotgenoot’ (want eveneens binnenstadsbewoner met iets te grote hond) Jan die, gehuld in ‘Noordpool-ontdekkingsreizigers-kostuum’, bovenop de dijk bij een van de zwemvijvers staat. Kennelijk heb ik een officieel momentje gemist, want terwijl onze honden met elkaar spelen haalt Jan op plechtige wijze een flacon tevoorschijn en overhandigt mij de volgeschonken dop. ,,Laten we een toost uitbrengen op Annie’’, zegt hij, terwijl hij zijn flacon omhoog houdt. Ik ken Jan’s, vorig jaar overleden vrouw, alleen maar van zijn verhalen bij onze ontmoetingen in De Elzen en hou ook niet van Beerenburg. Toch drink ik de dop, ondanks het vroege tijdstip, manmoedig leeg. ,,Op Annie’’, proost ik.
Jan staart in de verte en zegt: ,,We hebben mooie jaren gehad samen. Ik heb haar zojuist bij de vijver uitgestrooid. Of dat mág weet ik niet, maar het was haar laatste wens.’’ Ik verslik me in mijn Beerenburg, zwijg een minuut en zeg: ,,Doe mij dan nóg maar zo’n  doppie.’’ Jan lacht.
Morgen weer een verkiezingscolumn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s