Spoor onder stad


spoorIn mijn zoektocht naar de, in mijn ogen, meest interessante plannen en ideeën van de politieke partijen die op 21 maart in Dordrecht meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen ‘bestudeerde’ ik dit keer het programma van de Christenunie/SGP. Mijn conclusie: dat programma is misschien niet bijster verrassend, maar wel gedegen en duidelijk. Het sympathieke uitgangspunt van de christelijke lijstcombinatie is, en ik parafraseer, ‘dat de overheid zorgvuldig moet omgaan met belastinggeld: de gemeente is daarvan geen eigenaar, maar rentmeester (…) en dient het gemeenschapsgeld te besteden aan gemeentelijke kerntaken. Elke euro moet tenslotte eerst worden verdiend voordat ‘ie kan worden uitgeven.’
Een opvallend punt in het CU/SGP-programma is dat de lijstcombinatie serieus opteert voor een ondertunneling van het spoor door de stad om zodoende de gevaren, die het vervoer van gevaarlijke stoffen over rails met zich meebrengt, te beperken. Ik kan me voorstellen dat het daarbij de bedoeling is dat niet de gemeente, maar de vervoerder, het Rijk en het bedrijfsleven daarvan dan de rekening oppakken, maar dát vermeldt het verhaal niet.
Verder geven de samenwerkende partijen aan het streefgetal van 10.000 nieuwe woningen in Dordrecht niet ‘hard’ te onderschrijven: ‘Voor ons gaat kwaliteit hier boven kwantiteit. Zo zijn er in Dordt bijvoorbeeld meer levensloopbestendige woningen voor senioren nodig. Dit bevordert de doorstroming op de woningmarkt. (…) Als er veel extra woningen bij komen, is er wél een extra park nodig.’
De partijcombinatie legt verder veel nadruk op de bereikbaarheid van openbare voorzieningen per fiets en openbaar vervoer. ‘Het is goed voor het milieu en de leefbaarheid van onze stad als we vaker de auto laten staan en de fiets pakken. (…) Onze ambitie is dat Dordrecht in 2020 wordt uitgeroepen tot fietsstad van Nederland.’
Verder wil CU/SGP af van betaald parkeren op zondag en kiest men voor een cultureel profiel dat gericht is op historie en de maritieme omgeving. ‘Alleen evenementen en festiviteiten die aan dit profiel bijdragen komen in aanmerking voor subsidie, zoals het Bach-festival.’ Wat dát betekent voor de subsidiëring van andere festivals, zoals Big Rivers en de kerstmarkt kom ik in het verkiezingsprogramma niet tegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s