SP-kloon


dordtse partijIn mijn zoektocht naar positieve en originele punten n de programma’s van de politieke partijen die op 21 maart op dit eiland meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen is vandaag de Dordtse Partij aan de beurt. Da’s een nieuwkomer in de lokale politieke arena, althans dat zóu het kunnen worden als de partij over een kleine twee weken op z’n minst één zeteltje in de wacht weet te slepen. Daar ziet het, volgens de prognoses, vooralsnog echter niet naar uit.
De Dordtse Partij ging eerlijk gezegd ook niet echt lekker van start: het hád de liefdesbaby moeten worden van SP-spijtoptant Alfred Meijer en BVD-opstapper Donnie Greve. Die laatste deed echter, al kort na de oprichting van de partij, haar ‘ik kom, kijk en loop weg-reputatie’ eer aan door de club alweer in een vroeg stadium de rug toe te keren. Van de vaak door de rest van de raad, laten we zeggen wat onbegrepen Greve, die in het verleden al ‘winkelde’ bij de SP, GroenLinks (én BVD dus), is sindsdien weinig meer vernomen.
Het programma van De Dordtse Partij , die zichzelf ‘een politieke beweging’ noemt, staat vooral in het teken van burgerparticipatie, bestuurlijke vernieuwing en duurzaamheid. De samenleving, zo draagt de partij uit, moet zich vooral ‘van onderaf’ ontwikkelen. ‘Burgers moeten de ruimte krijgen om te kunnen vertellen wat voor hen belangrijk is in hun woonomgeving en hun stad. Interessant daarbij vind ik de gedachte om een zogeheten stadsregisseur aan te stellen die burgers helpt om ideeën en initiatieven om te zetten in voorstellen voor de gemeenteraad. ‘De Stadsregisseur houdt in de gaten of de overheid de afspraken nakomt en of de besluitvorming transparant is.’
Daarnaast wil de Dordtse Partij in elke wijk een ‘wijkbedrijf’ opzetten. Dat is een sociaal steunpunt waar mensen terecht kunnen voor vragen over post, geld en voeding. Vanuit die wijkbedrijven (eigenlijk gewoon een ander woord voor buurthuizen) zouden bewoners makkelijker contact kunnen maken met een ambtenaar, de wijkagent en elkaar.
Mijn conclusie: De Dordtse Partij heeft een duidelijke kleur. Die kleur is, ik kan het écht niet anders formuleren, ‘tomaatrood.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s