Sjaak


teethlessDrie in de rij bij de kassa van de supermarkt. Voor me een stokoude dame (ik schat 130) met hooguit vier boodschapjes die ze, steunend op haar rollator, met veel moeite uit haar mandje probeert te hijsen. Dat mandje heeft ze noodgedwongen op de grond gezet met als gevolg dat ze de spulletjes die daar in zitten niet omhoog getild krijgt. Ze kijkt me verontschuldigend aan en ik besluit te helpen, zij het eerlijk gezegd niet eens louter uit goedertierenheid, maar ook uit eigenbelang, want, om Wim T. Schippers maar eens te citeren: ‘ernstig last van haast.’ Ik ga door de knieën, zet haar glazen potten met groenten op de band en doe vervolgens een stapje achteruit zodat ze in alle discretie kan afrekenen. Ook dat gaat langzaam omdat de vrouw, die kennelijk ook nog eens slecht ziend is, de muntjes die ze uit haar portemonnee vist nauwelijks van elkaar kan onderscheiden. Ze wil het gevraagde bedrag tot op de cent nauwkeurig uittellen, maar raakt al snel de weg kwijt. Terwijl de caissière haar geduldig helpt hoor ik achter mij een hoop gekreun. Die geluiden worden geproduceerd door Sjaak, een vaste ‘hangoudere’ van het Vrieseplein, die me, als ik me heb omgedraaid, tandeloos toelacht. ,,Het zijn maar twee biertjes hoor… ‘k mag zeker wel effe voor?’’ Dat mag, want Sjaak, zo weet ik, is de goedheid zelve.
De oude vrouw heeft inmiddels afgerekend en Sjaak zet zijn twee halve liters op de band. De euro die hij moet ophoesten heeft hij echter nét niet en dus werpt hij wederom een tandeloze grijns, ter waarde van 20 cent, mijn kant op. Ik reken mijn boodschappen én zijn biertjes af en Sjaak loopt zingend naar buiten. Dáár zie ik even later dat hij de oude vrouw helpt haar tas te dragen. Bij de seniorenflat waar ze woont zet hij de boodschappentas op haar rollator, houdt de deur voor haar open en zegt: ,,Redt u het zo verder?’’
Als de deur achter haar dichtvalt, kijkt hij me lachend aan: ,,Ach, jij hielp mij… ik help haar.’’
Ik lach terug. Bijna lente.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s