Plofargument


pinnenNee, ik ben niet overdreven argwanend, maar tóch kan en wil ik niet geloven dat die enorme kaalslag van pinautomaten in deze stad is toe te schrijven aan de bij banken heersende vrees voor plofkraken. Dát argument wordt momenteel namelijk maar al te vaak gehanteerd als er weer eens ergens zo’n apparaat wordt weggehaald. Nu wil ik dat probleem natuurlijk niet bagatelliseren (ik herinner me een mislukte plofkraak met vuurwerk drie jaar geleden op het Vogelplein), maar ik zet er tóch mijn vraagtekens bij. In Dordt bijvoorbeeld hebben we sinds enige tijd geen betaalautomaten meer aan de Merwedestraat, op het Vogelplein en aan de Krispijnseweg en ik ben er heilig van overtuigd dat er op korte termijn nog meer van die dingen uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Waarom? Omdat ze geld kosten… ze moeten worden onderhouden, regelmatig worden bijgevuld en natuurlijk ook worden beveiligd. Dat begrijp ik allemaal best, maar ik heb toch ernstig het vermoeden (en daar hoef je nog niet eens héél erg achterdochtig voor te zijn) dat de banken dat plofkraak-argument momenteel wel erg makkelijk als rookgordijn opwerpen om de werkelijke reden te verbloemen, namelijk dat er méér winst wordt gemaakt zonder al die onderhoudsgevoelige apparaten en die relatief dure ‘diensten’ die ze nu eenmaal met zich meebrengen. Het doet mij allemaal een beetje denken aan die smoes die gemeentes nog wel eens hanteren als er weer eens ergens bomen gekapt worden. ‘Tja… ze zijn ziek, dus ze moeten weg’, lees je dan in een persbericht, terwijl er eigenlijk zou moeten staan: ‘Bomen zijn nu eenmaal onderhoudsgevoelig en elke herfst moeten we al die vervelende bladeren weer opruimen en dat kost een hoop centjes terwijl we momenteel wat krapjes in de begroting zitten.’
Wat me het meest dwars zit aan deze ‘kaalslag’ is dat de afstand naar een pinautomaat voor veel oudere mensen simpelweg te groot wordt. Gevolg: ouderen nemen straks, in plaats van één keer per week een relatief klein bedrag, een keer per maand een veel groter bedrag op, dat ze vervolgens thuis bewaren. En ja… dát weten duistere types natuurlijk ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s