Kunstkerk


kunstkerk2

Ik kaartte het precies een jaar geleden al aan en dat doe ik nog maar een keer omdat er volgens mij helemaal niks veranderd is. De Kunstkerk in de binnenstad staat nog altijd leeg en dat doet me eerlijk gezegd bést wel zeer. Het is een treurige aanblik in de Museumstraat, die toch al een tikkie heeft gehad toen de gemeente, een week of wat geleden, zomaar ineens een groot aantal bomen in die straat omlegde. Toegegeven, mijn kwalificatie ‘zomaar ineens’ zal formeel wel niet kloppen, want ongetwijfeld zijn er lang geleden wel wat briefjes in brievenbussen geschoven, maar laten we eerlijk zijn: die massale bomenslachting in de Museumstraat, waarvan velen toch echt dachten dat ‘ie voorlopig ‘van de baan’ was (de Museumstraat wordt immers geen doorgaande route naar de parkeergarage Drievriendenhof), kwam voor de bewoners tóch nog als een donderslag bij heldere hemel. Maar even terug naar die Kunstkerk.  Dat gebouw is twee jaar geleden verkocht, of beter gezegd (want ik ben er van overtuigd dat hier achterkamerdealtjes zijn gesloten) ‘gegund’ aan twee, laten we zeggen, ‘gemeentegezinde’ vastgoedpartijen, te weten Ames en Dudok. Die kregen van de gemeente de voorkeur boven een al eerder uitgewerkt plan van een twintigtal buurtbewoners,die zich destijds, op initiatief van Movies-uitbater Geert ter Steeg, verenigd hadden in een coöperatieve vereniging, genaamd Community Trust. Deze groep wilde (met morele en soms zelfs financiële steun van de buurt) van de Kunstkerk een bescheiden, evenementenlocatie (mét horeca) maken. Een plek dus voor debatten, lezingen, culinaire activiteiten, beeldende kunst, muziek, dans en allerhande buurt-activiteiten… eigenlijk de ideale bestemming voor de Kunstkerk die deze functie namelijk voordien óók al min of meer had. Nadat ik hier vorig jaar over schreef zochten de kopers. wellicht wat geschrokken van de in mijn column beschreven buurtverontwaardiging, de publiciteit en vertelden de goegemeente bezig te zijn met een groot plan waarmee de Kunstkerk weer voor eens en altijd op de kaart gezet zou worden als, en ik citeer, ‘bruisend cultuurcentrum.’ Die Kunstkerk ‘twee-punt-nul’ zou nog in 2018 geopend worden. Het zal mij benieuwen, want het is er al tè lang, tè stil.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s