Michael


Michael-De-Jong-1500x1125

Een door mij zeer bewonderde Dordtenaar is dood. Dat grijpt me bij de keel al kwam het bericht van zijn overlijden nou ook weer niet als een donderslag bij heldere hemel. Michael de Jong, de half-Friese, half-Frans/Baskische, in Frankrijk geboren, in Amerika opgegroeide maar uiteindelijk in Dordrecht ‘neergestreken’ blueslegende is niet meer. De Jong, die een leven lang toerde en speelde met grootheden als Jimmy Reed, Albert Collins, John Lee Hooker, Albert King, Van Morrisson, Clannad en Paul Weller, werd afgelopen weekend niet meer wakker uit zijn gebruikelijke middagdutje op zijn versleten driezitsbank in zijn rommelige en plantrijke flatje in de Vogelbuurt. Of hij de leeftijd van 78 gehaald heeft weet ik niet, want zijn exacte geboortedag kan ik nergens achterhalen.
Drie weken geleden nog bracht hij me telefonisch verslag uit van een recent ziekenhuisbezoek en vertelde hij me dat het vooral ‘a fucking bunch of bad news’ was. Dat telefoontje was tevens de evaluatie van een gesprek dat ik kort daarvoor met hem gevoerd had in Visser. Dat gesprek ging over een documentaire die ik, samen met een plaatsgenoot, over zijn leven wilde maken. Daar had hij op zich wel oren naar, al liet hij me tegelijkertijd doorschemeren dat het er eigenlijk niet meer in zat. ,,My energy-levels are at an all time low en waarschijnlijk heb ik er de tijd niet meer voor. Ik wil nog één plaat maken en that’s it. Ik hoop dat je dat begrijpt.’’
Michael’s laatste cd is getiteld ‘Requiem for the Lonely’ en toen ik de mooiste nummers van dat album, een jaar of twee geleden live door hem hoorde vertolken in het nachtelijke Radio 1-programma ‘Nooit meer Slapen’ vreesde ik al een beetje dat die plaat wel eens een requiem in de letterlijke zin zou kunnen zijn. Na een leven vol alcohol en drugs (‘’Dordt is de stad waar ik afkickte’’) en ook nog eens ‘getroffen’ door HIV worstelde hij zich moeizaam naar adem happend door zijn dagen en leefde hij alleen nog op als hij zong en speelde.
Als er zoiets als een ’bluesheaven’ bestaat treedt Michael daar vanavond op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s