Voorrecht


StemmenVanaf deze plek wil ik u, vanuit de grond van mijn hart, oproepen vandaag te gaan stemmen. Welk vakje u rood kleurt moet u natuurlijk lekker zelf weten, maar laat uw stem niet verloren gaan. En kom nou niet met smoesjes aanzetten als: ‘ze’ zitten er toch alleen maar voor zichzelf, ‘ze’ beloven ons van alles en ‘ze’ doen helemaal niks voor mij, want met dát soort gemakzuchtige zwartgalligheid zet u alleen maar uzelf buitenspel. Die ‘ze’ – de mensen dus op wie u vandaag kunt stemmen – zijn namelijk over het algemeen mensen die het beste met u en deze stad (ook hún stad) voor hebben. Beroepshalve volg ik de plaatselijke politiek al heel lang en geloof me, ik heb door de jaren heen in de lokale politieke arena toch écht vooral integere en goed willende mensen leren kennen. Natuurlijk… in een gemeenteraad kom je allerlei types tegen: de een is wat slimmer, handiger, beter gebekt of gehaaider dan de ander, er zitten lieverds bij, maar lieverdjes zijn het zeker niet allemaal, er zijn er die de raad zien als een opstap naar ‘grotere dingen’, er zijn er die zich aansloten op basis van één allesomvattende frustratie en natuurlijk heb je er ook altijd wel een paar ordinaire opportunisten tussen zitten. Kortom, het is in een gemiddelde gemeenteraad eigenlijk niet zo heel veel anders dan bij u op kantoor of bij uw voetbalclub.
En roep nou vooral niet dat het niet belangrijk is, zo’n lokale verkiezing, want dat is het wél. In een gemeente gáát het nou juist vooral over dingen die u en mij direct aangaan… over verkeer, over wonen, over de zorg voor uw kwetsbare dierbaren, over de opleidingsmogelijkheden en (letterlijk) ‘de speelruimte’ van uw kinderen, over uw veiligheid en over wat u eet, drinkt en inademt.
Laten we die matige opkomst van 51 procent uit 2014 (dat was op dit eiland lager dan het landelijk gemiddelde) vandaag nou eens overtreffen.
Kijk naar de soms zo treurige wereld om u heen… dát we kunnen, dát we mogen is op zich al een prachtig voorrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s