Aanschuiven


formatieOp het moment dat ik deze column schrijf zijn de stemmen in Dordt nog niet geteld en valt er, van mijn kant dus, dan ook nog niets definitiefs te zeggen over het ‘hoe nu verder.’
Wat ik wél heb is de allerlaatste prognose van Surveymonkey (Marco van Schaardenburgh) en die zat er bij de vorige raadsverkiezingen ‘slechts’ 10 procent naast, hetgeen je in ‘opinieland’ een keurige score mag noemen.Die Surveymonkey (ingevuld door meer dan 300 mensen die de totaaluitslag voorspelden) leert me dat de huidige coalitie (BVD, CDA, CU/SGP, VVD) met een beetje hulp van ‘aanschuiver’ D66 op 22 zetels zou uitkomen. Dat is voldoende voor een comfortabele meerderheid in de 39 zetels tellende Dordtse gemeenteraad en zou uiteindelijk het volgende college kunnen opleveren: twee BVD-wethouders (die partij levert er dan eentje in), één VVD-wethouder, één CDA-wethouder, één CU/SGP-wethouder… en dus een D66-wethouder. Je kán dat een ‘soort van’ voortzetting van de huidige coalitie noemen, maar dan wél eentje met een iets minder dominant, want ‘gehalveerd’ Beter voor Dordt. Als ik de verkiezingsprogramma’s van genoemde partijen naast elkaar leg zie ik voor deze brede coalitie inhoudelijk nauwelijks problemen opdoemen.
Het is verder natuurlijk vooral een kwestie van speculeren wie in het nieuwe college de wethoudersposten gaan innemen, al heb ik het vermoeden dat we Piet Sleeking (BVD), Karin Lambrechts (BVD), Peter Heijkoop (CDA) en Rik van der Linden (CU/SGP) in ieder geval gaan terugzien. Verder voorspel ik u Maarten Burggraaf (VVD) als opvolger van de vertrekkende Jasper Mos. Ik heb eerlijk gezegd geen idee wie er dan namens D66 het wethoudersteam komt versterken. Raadsveteraan Nelleke de Smoker leek me tot voor kort een logische optie, gezien het feit dat ze veel ervaring heeft en in het verleden al eens aangaf het wethouderschap op dit eiland te ambiëren. Maar ik kan natuurlijk niet in de vergaderkamertjes van de democraten kijken en weet dus ook niet of ze bij die partij (die qua bezetting een verjongingskuur onderging) wellicht een andere ‘troefkaart’ gaan spelen.
Morgen doe ik het allemaal nog een dunnetjes over, maar dán op basis van de echte uitslag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s