Verliezer wint


winnerWie hebben er gewonnen en wie verloren? Die vraag kun je zowel getalsmatig als gevoelsmatig beantwoorden. Laat ik met het eerste beginnen: de stemmen zijn geteld, de cijfers liggen op tafel en na het proosten of wonden likken kan het grote ‘duiden’ (lees rekenen) nu beginnen. Ik heb me in de afgelopen weken een paar keer gewaagd aan voorspellingen en zonder mezelf nou op de borst te kloppen mag ik constateren dat mijn denkbeeldige glazen bol me niet in de steek gelaten heeft. Beter voor Dordt heeft het verlies enigszins kunnen beperken, VVD en GroenLinks boeken winst (zij het allebei een zetel méér dan ik verwacht had), CDA, D66 en VSP blijven stabiel, bij de PvdA en de SP is het slikken en snikken geblazen en de PVV gaat, met 3 zetels in de Dordtse raad, de komende vier jaar geen rol van betekenis spelen. Nieuwkomer Gewoon Dordt maakt haar entree in de raad, hetgeen die andere lokale debutant (De Dordtse Partij) dan weer niet gelukt is. Wat ik niet voorzien had is de winst van de Christenunie/SGP, die op vier zetels uitkomt. En zo kom ik bij het gevoelsmatige antwoord op de vraag waar ik deze column mee begon. Mijn conclusie is dat de grootste verliezer gewonnen heeft; ondanks een bijna halvering van zetels, is Beter voor Dordt uiteindelijk tóch het prijsvarkentje van de dag geworden. Waarom? Omdat deze partij met acht zetels in de raad de grootste blijft en dus het formatiebal mag openen. Ook kreeg BVD een paar onverwachte cadeautjes in de schoot geworpen, namelijk die extra stoeltjes die VVD en CU/SGP in de wacht sleepten. Die bieden namelijk het fundament voor een voortzetting van de huidige coalitie. Telt u maar mee: BVD 8, CDA 4, VVD 5 en CU/SGP 4. Dat maakt samen 21, waarmee de huidige coalitie een meerderheid in de 39 zetels tellende Dordtse raad heeft. Die is wat krap en dus verwacht ik dat een ‘verkenner’ (voormalig waarnemend burgemeester Peter van der Velden?) wellicht volgende week al koffie gaat drinken bij de stabiele vierpitter D66. Wat voor koffie? Oploskoffie natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s