Freek


maninrainHij heeft een zwaar leven… vindt hij zelf. Ik vind hem vooral een notoire zeurkous, maar dat zeg ik niet. Vroeger probeer ik hem nog wel eens op te beuren als ik hem op straat tegenkwam, maar daar ben ik inmiddels mee gestopt omdat hij daar simpelweg geen prijs op stelt. Freek, met wie ik ooit de schoolbankjes deelde, wentelt zich liever in zijn eigen ellende en heeft dus geen behoefte aan optimistische tegengeluiden. Ik kom hem tegen op het Bagijnhof en bereid me lijdzaam voor op een gitzwart kwartiertje. ,,Wat een rotdag. Het is koud en nat… en dat allemaal ook nog eens nét voor de Pasen’’ moppert hij. ,,En da’s tóch al zo’n treurig middenstandersfeestje.’’
Op dat moment komt er een voorzichtig zonnetje achter de wolken vandaan en ik zeg: ,,Kijk nou eens… ze hebben boven meegeluisterd.’’ Freek hoort me niet, of beter gezegd, wil me niet horen en vervolgt zijn klaagzang. ,,Sta ik vanochtend nét mijn schuurdeur te verven, komt er ineens zo’n herrieknal uit de lucht. Ik schrok me het apelazerus en toen schoot mijn hand uit. Nu zit er een hele grote groene verfstreek op mijn schuur. Ik ga op zoek naar terpentine om die verf eraf te halen en wat denk je? Nergens nog een flessie te vinden. Dat spul verkopen ze toch wel bij de Hema, of ben ik nou helemaal voor niks van de Toulonselaan komen lopen?’’
Freek klaagpruttelt nog wat door over autolawaai, jengelende junken en straatverkopers en ik verlang naar een weekje dwangverpleging in Wijk aan Zee.
Dan begint het opeens keihard te regenen. Ik steek mijn paraplu op en hoor Freek jengelen: ,,Shit’’, dat heb ik weer. Paraplu vergeten.’’
Ik trek de capuchon van mijn jas over mijn hoofd en zeg. ,,Ach, ik ben toch vlakbij huis, dus pak de mijne maar.’’ Nog altijd somber kijkend pakt hij mijn paraplu aan. ,,Morgen kom ik hem wel even bij je thuis afgeven.’’
Terwijl ik wegren roep ik: ,,Hou maar joh.’’
Het was een mooie paraplu, maar een mens moet keuzes maken. Alles beter dan Freek aan je voordeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s