Plintentrapje


plintentrapjeIk groet routinematig terug als hij op de Voorstraat naar me knikt, maar had er niet op gerekend dat hij me vervolgens zó direct zou aanspreken. ,,Weet je nog wie ik ben?’’ Meestal red ik mezelf op de een of andere manier wel uit dat soort situaties, maar dit keer, zo constateer ik, is volledige openheid van zaken de enige oplossing. ,,Tja, sorry, ik weet dat we elkaar kennen… alleen niet meer waarván precies.’’
Mijn gesprekspartner, een vitale tachtiger met vriendelijke oogopslag, stelt me gerust. ,,Het is ook verdomd lang geleden. Ik werkte vroeger bij V&D op de kledingafdeling en jij was daar destijds vakantiewerker in het magazijn. Elke dag kwam je met zo’n kledingrek op wieltjes via de lift mijn afdeling op. Dat was een leuke tijd, want de winkel draaide toen nog als een tierelier en er was zóveel personeel dat er meestal tijd genoeg was voor een praatje. In het magazijn nam jij ook de kranten en tijdschriften in ontvangst en ik weet nog dat je altijd een paar krantjes voor me mee naar boven nam, zodat ik die in de pauze kon lezen.’’
Ineens herinner ik me waarom ik dat deed: Bram (want zo heet hij) had me destijds geholpen bij mijn ontgroening als nieuwe vakantiewerker. De magazijnchef had me op mijn eerste werkdag namelijk opgedragen een plintentrapje te gaan zoeken. ,,Die staat ergens op een afdeling, dus je moet maar eens een beetje gaan rondvragen.’’ Ik had het halve gebouw al afgestruind en werd overal met bloedserieuze blik doorverwezen. Bram maakte een einde aan mijn zinloze speurtocht, al moest ik hem wél beloven niet verder te vertellen dat hij de ‘spelbreker’ was. ,,Kom, we gaan een bakkie doen.’’
Nu vertelt hij me alweer jaren woonachtig te zijn in zijn geboortestad Venlo. ,,Ik dacht, ik doe eens een dagje Dordt. Kan ik meteen kijken hoe het V&D-pand erbij staat.’’ We lopen er samen naartoe.
,,Wat gaat er eigenlijk inkomen?’’
Ik antwoord met een tegenvraag: ,,Kun je je mijn zoektocht naar dat plintentrapje nog herinneren?’’
Bram knikt begrijpend en zegt: ,,Bakkie doen dan maar?’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s