Verademend


Staat3De voornaam is Bert en de achternaam is Staat. Hoe mooi en stoer kun je het hebben als politicus? Met zó’n ijzersterke naam kun je natuurlijk bijna niet meer stuk in de politieke arena. En ja, ik weet het, niemand is uiteindelijk écht onmisbaar, maar ik weet toch zeker dat Bert Staat, die eerder deze week afscheid nam als gemeenteraadslid namens de Christennie/SGP, in de Dordtse raad, node gemist zal worden. Waarom? Om meerdere redenen: Bert Staat was een gedreven en altijd goed geïnformeerd raadslid, die nooit een discussie uit de weg ging, hij debatteerde met humor en relativeringsvermogen, toonde zich achter de schermen in woord en daad, zo verneem ik uit de wandelgangen, uiterst collegiaal en hulpvaardig naar zijn mede-raadsleden, hij was na bijna 30 jaar in het plaatselijke politiek werkveld inmiddels ook nog eens  ‘het wandelende geheugen’ van de raad geworden en bovenal is hij gewoon een heel prettig en inspirerend mens.
Persoonlijk heb ik veel leuke herinneringen aan Bert Staat die ik, vanwege mijn werk als journalist en debatleider in de loop der jaren dikwijls een microfoon onder de neus geduwd heb. Van Bert weet je (en daar komt die achternaam weer om de hoek kijken) dat hij oprecht ergens voor ‘staat’ met als gevolg dat je ook altijd een haarscherp antwoord op je vraag kreeg. Nee, nooit gedraai om de hete brei heen, maar gewoon duidelijke en dus niet mis te verstane teksten, die niet zelden werden afgesloten met een relativerende kwinkslag. Zo wist Bert Staat, gewoon door zichzelf te zijn, altijd weer, ja zelfs als hij inhoudelijk lijnrecht tegenover zijn gesprekspartner stond, een glimlach op het gezicht van de voltallige raad  te toveren. De ontspanning die hij met zijn humor en zelfspot te weeg bracht werkte óók, of beter gezegd voorál, tijdens verhitte debatten altijd weer verademend.
Toen deze ras-SGP’er  afgelopen dinsdagmiddag in een warme toespraak afscheid nam van de Dordtse gemeenteraad wenste hij alle toehoorders tot slot Gods zegen toe. Dat kwam er zó welgemeend uit dat zelfs de niet-gelovigen in de vergaderzaal er een blij en dankbaar gevoel aan overhielden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s