In de touwen…


De-Haan-NS-Beneluxtrein-poster-1957-620x867Ja ik weet het… het zát er al een tijdje aan te komen, maar dat verzacht de klap natuurlijk niet. De Beneluxtrein, die sinds 1957 station Dordrecht aandeed, is niet meer. Nou ja, hij is er nog wel, maar in Dordt instappen voor een rechtsreeks tripje naar Belgenland is er niet meer bij. Eerlijk is eerlijk, dat was ruim zes jaar geleden al door de NS aangekondigd en eigenlijk had Dordt in 2013 al min of meer afscheid van de Beneluxtrein genomen. Dat liep even anders, want als gevolg van het grote Fyra-debacle reed deze internationale verbinding tussen Amsterdam en Brussel, na even te zijn weg geweest, namelijk tóch nog een jaartje of vier ‘in reprise’ via Dordrecht en Roosendaal. Dat kwam omdat de Beneluxtrein in 2014, als gevolg van het falen van die Fyra-treinen, weer tijdelijk in ere hersteld werd. Dat is nu voorgoed voorbij.; de trein rijdt vanaf vandaag over het HSL-traject en gaat dit eiland voortaan met een grote boog voorbij.
Station Dordrecht, eerder al door de NS beroofd van een volwaardige intercityverbinding met het zuiden is nu definitief verworden tot een station in de B-categorie, met de B van boemel, want in december vorig jaar namen ‘we’ ook al afscheid van de intercity Den Haag – Eindhoven.
De NS maakte er gisteravond nog een soort feestje van, met een hoop NS-bobo’s, treinliefhebbers (onder wie radioman en treinliefhebber Erik de Zwart) aan boord. Ook werd het Station Dordt ‘opgesierd’ met een ietwat sneu aandoend herinneringsplaatje. Dat afscheidsfeestje van de Beneluxtrein zal in Dordt dan ook zeker niet als al te feestelijk zijn aangevoeld. Het moet eerder gevoeld hebben als die extra doodsklap die een boxer nog even nakrijgt als hij eigenlijk al uitgeteld en aangeslagen in de touwen hangt.
Hoe de toekomst van station Dordrecht er uit zal zien is ongewis. Plaatselijke politici strijden in Den Haag al jaren voor een ‘herstel’ van de ouwe vertrouwde intercitystatus, maar vooralsnog zie ik zowel vanuit Utrecht als vanuit de Hofstad geen witte rook komen.
Voor giftreinen en sprintertjes zonder plee is Dordt kennelijk wél stad genoeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s