Raar loopje


sillyBertus beweegt zich voort als de marionetten uit de vroegere televisieserie Thunderbirds en tot gisteren had ik geen flauw idee wat daarvan de oorzaak was. Voor wie die serie nooit gezien heeft, hij loopt met uiterst voorzichtige stapjes en houdt zich in balans door breeduit op heuphoogte met zijn armen te zwaaien. De kwieke zestiger is bouwkundig ingenieur in ruste en heeft, zo vertelde hij me ooit, een werkzaam leven lang bijgedragen aan de totstandkoming van de belangrijkste waterkeringen in Zeeland. ,,Aan de Deltawerken heb ik dit prachtige huis overgehouden’’, zegt hij als ik voor de deur van zijn immense pand aan de Singel blijf staan voor een praatje. ,,Alleen wordt het nu tijd om er afstand van te doen. Gisteren heb ik het verkocht en volgende maand verhuis ik naar Venlo.’’
Ik kijk hem verbaasd aan, maar voordat ik iets kan zeggen geeft Bertus antwoord. ,,Sinds het overlijden van mijn vrouw leef ik hier al te lang in mijn uppie. Mijn beide zoons hebben nu zelf kinderen en wonen tegenwoordig in Venlo en Eindhoven. Aangezien zij en hun partners allemaal werken kan ik dáár nog van enige betekenis zijn als oppasopa. Kortom, wellicht zien we elkaar hooguit nog eens bij Big Rivers, of op de Kerstmarkt, dus bij deze zeg ik maar gedag.’’ Als ik na het handen schudden aanstalten maak om weg te lopen zegt Bertus: ,,Je wilt het weten hè?’’ Ik had nu schijnheilig kunnen reageren, maar zeg na enige aarzeling eerlijk: ,,Ja, eigenlijk wel.’’ Dan tilt hij zijn beide broekspijpen een paar centimeter omhoog en zegt: ,,Ik loop op kunstbenen… al 30 jaar. Gevolg van een motorongeluk.’’ Even heb ik geen weerwoord, maar Bertus is me wederom voor. ,,Waarom heb je het me eigenlijk nooit eerder gevraagd?’’
Ik voel dat ik bloos en antwoord: ,,Wat had ik dan moeten zeggen? Waarom loop je zo raar?’’
Bertus zwijgt iets te lang naar mijn zin en zegt dan: ,,Raar? Hoezo raar?’’
Dan lacht hij een bulderlach. Ik lach mee, want ineens realiseer me dat ik op het verkeerde been gezet ben… door een man zonder benen.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s