‘Vernieuwbouw’


01-fc-dordrecht-impressie-ae-architecten-1-e1522856492309

Een nieuw, of beter gezegd, ‘vernieuwbouwd’ stadion voor FC Dordrecht… en eh… wat ik daar dan van vind? ,,Jij bent er zeker weer tegen?’’ vraagt een ‘die-hard’-supporter me in mijn stamcafé. ,,De vorige plannen heb je destijds tot op de bodem afgekraakt, dus dit plan kan je vast ook niet bekoren.’’
Clubliefde maakt kennelijk blind, want de bewering van deze echte schapenkop (ook bij ‘zwaar weer’ altijd ‘op Noord’ te vinden) klopt voor geen meter. Het plan uit 2013 om een compact, ja, zelfs demontabel stadion aan de Krommedijk te realiseren noemde ik destijds zeer kansrijk. Niet voor niets liet de gemeente weten hieraan graag mee te willen werken door 1,7 miljoen euro in de infrastructuur (toegangswegen, parkeerfaciliteiten) te steken. Dat vond ik begrijpelijk, want dat plan was namelijk nou eens een keertje niet op opportunisme en ‘wishfull thinking’ gebaseerd. Dat gold wél voor een aantal eerdere ‘drijfzand-voorzetjes’ waarmee de club in het verleden aan de gemeentelijke voordeur klopte. Zo herinner ik me een stadionplan (het uitgewerkte rapport viel destijds zomaar in mijn brievenbus) waarin een ‘gat’ zat van minstens drie miljoen. Die witte vlek werd destijds door de indieners toegelicht met de veronderstelling dat die miljoenen (aan potentiële sponsorgelden) vanzelf wel binnen zouden stromen als dat nieuwe stadion er eenmaal zou staan.
Het afgelopen woensdag gepresenteerde plan getuigt, voor zover ik dat kan beoordelen, van méér realiteitszin dan ooit tevoren; het is wederom compact, bescheiden van opzet, gefaseerd (stapsgewijs opknappen) en – kijkend naar de artist impressions – ook best mooi. In de praktijk komt het er op neer dat de hoofdtribune (Oost) en een tribune achter het doel (Noord) over ongeveer anderhalf jaar gesloopt gaan worden om opnieuw (in een L-vorm aan elkaar vast) te worden opgebouwd. Als dat, uiterlijk 2021, gebeurd is kan de rest van het stadion worden aangepakt. Nog altijd lijkt de gemeente bereid om 1,7 miljoen in de infrastructuur te steken. Het geld voor de ‘vernieuwbouw’ (ongeveer 7 miljoen) moet FC Dordrecht zelf zien op te hoesten. De gemeente beschouwt de club immers als een bedrijf en dat lijkt me een gezonde zienswijze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s