Ouderenwethouder


touracontractWas het nou niet een beetje overdreven om in Dordt een ‘verkenner’ aan te wijzen om de formatievorming in goeie banen te leiden? Nee, niks mis met Peter van der Velden hoor; leuke man met een prima staat van dienst, die in de zes maanden dat hij hier waarnemend burgemeester was, een prettig mespuntje Brabantse gemoedelijkheid over ons eiland wist uit te strooien. Wat mij betreft is hij hier altijd welkom en ik trakteer hem graag op een biertje in mijn stamkroeg, maar het ‘rekensommetje’ dat hij de raad gisteren voorlegde was toch écht al door zo’n beetje de volledige politieke goegemeente op een bierviltje gekrast.
.Ja, de coalitie (BVD, VVD, CDA, CU/SGP) kan gewoon doorgaan, want met 21 van de 39 zetels heb je een meerderheid in de raad. Daarbij moet natuurlijk aangetekend worden (maar dat stond óók al op die bierviltjes) dat 21 op 39 een tikkie krap is; als er toevallig nét twee raadsleden ziek, zwak, misselijk of eigenwijs zijn, dan zit je als college zomaar ineens met een probleem. Het zou dus niet verkeerd zijn om er een ‘partner’ bij te halen; Van der Velden stelt voor om er, ter versterking van de coalitie, geen échte ‘aanschuiver’, maar een zogeheten ‘gedoogpartner’ bij te halen. Met het oog op het ouderenbeleid zou dat dan de Verenigde Seniorenpartij (VSP) kunnen zijn die dan, in ruil voor gedoogsteun, mag meeschrijven aan het coalitieakkoord. Maar dát wil de VSP niet. ,,We willen best meedoen, maar dan willen we ook aan tafel zitten en aan de knoppen kunnen draaien’’ zo stelt VSP-fractievoorzitter Margaret Stolk.
Ik ben het daar van harte mee eens… mee-steunen is óók mee-sturen. Het lijkt mij verder overigens helemáál niet zo’n overbodige luxe als de VSP een wethouder zou leveren die zich geheel en al gaat richten op het ouderenbeleid in Dordt. Toegegeven, vijf partijen in een coalitie kán wel eens wat onrustig zijn, maar een reclamespot leert me dat een scootmobiel met vijf wielen uiteindelijk toch écht een stuk stabieler rijdt dan eentje met vier. En dus zeg ik: kom maar op met dat Quingo-akkoord.

Eén reactie

  1. Met stijgende verbazing heb ik het rapport van de informateur inclusief zijn aanbevelingen gelezen. Het is alsof er geen verkiezingen hebben plaatsgevonden: ze hieven het glas, deden een plas en houden het zoals het was. Beschamend gewoon en een ondermijning van de (lokale) democratie. De kiezers hebben, gezien het verlies van BvD, aangegeven dat het voorgaande beleid geen vervolg zou moeten krijgen en dan toch deze uitkomst. Dit is te gemakkelijk en te kort door de bocht. Een andere coalitie is aan bod en heeft de voorkeur dus ik zou zeggen probeer het eerst maar eens over “links”. Tel maar op: GL, SP en PvdA samen 8 zetels (evenveel als BvD), D’66 4 zetels, CDA 4 zetels, CU/SGP 4 zetels, VSP 2 zetels, maakt totaal 22 zetels. Het wordt nog wel even plussen en minnen m.b.t. de wethouders. Met in totaal 6 kom je eruit: 1 GL:, 1 CDA, 1 D’66, 1 CU/SGP, 1 VSP (Ouderen en zorg) en 2 deeltijdwethouders voor SP en PvdA. (2 x 1/2 wethouder). Irene Koene verwoordde het goed in de Raad: de vorige coalitie o.l.v. BvD zorgde voor 4 jaar stilstand in de stad. Ik zou tegen de formateur en de diverse partijen willen zeggen toon zelf wat meer lef en élan bij de vorming van een nieuwe alternatieve coalitie. De Dordtse kiezers verdienen dit, anders hadden ze net zo goed thuis kunnen blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s