‘Mijn gewoon’


homotolerantie1Gewoon een kusje op straat als ik haar, ’s avonds laat kom ophalen van het station. Dan samen naar huis, lopend naast elkaar, soms hand in hand en zo nu en dan (als ze moe is, of hakjes draagt, of gewoon zomaar omdat we daar zin in hebben) gearmd. Niemand ziet het… nee, iederéén ziet het, maar niemand stoort zich er aan, want het is zo gewoon, zo alledaags, zo onopvallend: een man en een vrouw die elkaar in het openbaar affectie tonen. En dus sta ik er eigenlijk zelden bij stil dat ‘mijn gewoon’ niet ‘het gewoon’ van iedereen is. Ja, nu word ik weer even met mijn neus op de feiten gedrukt, als gevolg van die twee homogerelateerde (wat een rotwoord eigenlijk) geweldsincidenten die zich het afgelopen weekend in mijn stad afspeelden. Ik schaam me daarvoor: is dat mijn Dordt? Is de stad waar ik zoveel van hou onvriendelijk of zelfs vijandig naar mensen met een andere geaardheid? Nee, dat geloof ik niet… dit soort incidenten speelden en spelen zich (ik hou me even bij Nederland) in alle windstreken van het land af en helaas dus ook op uw en mijn eiland.
En dan nog een vraag: was die molestatie op dat parkeerterrein bij voetbalvereniging Wieldrecht een actie van drie handjes vol oliedomme pubertjes met een Marokkaanse achtergrond? Die ‘mare’ zingt immers al enige dagen rond op de ‘digitale dorpspomp’ (lees, sociale media) al is dat vooralsnog niet bewezen. Mócht dat zo blijken te zijn, dan mag dat zeker niet weggemoffeld worden, maar feit is dat geweld jegens homo’s, lesbiennes of transgenders niet per definitie ‘het domein’ is van mensen wiens wiegje (of dat van hun ouders) in een moslimland stond. Uit onderzoek blijkt dat bijna zeventig procent van de homogerelateerde geweldsincidenten in Nederland te linken is aan autochtone Nederlanders. Wat ik wil zeggen is het volgende: laten we ons nou niet verliezen in gebrul en ordinair vingerwijzen bij de dorpspomp, want daar schieten we niks mee op; échte LHBT-tolerantie bereiken we door opvoeding en lesstof op scholen. Laten we daar nóg meer energie in steken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s