‘Nieuwkomers’


terrasIk weet niet of het cijfermatig te staven is, maar mij valt het wél op: steeds meer oudere, zij het nog altijd zeer actieve (en vaak ook nog werkende) echtparen, nemen na het uitvliegen van de kinderen, afscheid van hun stulpje in Sterrenburg, Dubbeldam of Stadspolders, om een appartement te kopen of te huren in of nabij het stadshart. Bijna als bekeerlingen zijn ze zich, na hun vijftigste zomaar ineens gaan laven aan het culturele en gastronomische aanbod van de binnenstad. ,,Goh, dá’s lekker… eerst genoten van de laatste zonnestraaltjes op een terras, daarna gegeten in een restaurantje, filmpje gepakt en dan drie keer vallen om thuis te komen.’’ Het klinkt bijna als een openbaring, maar ik hoor het die ‘ouwe’ nieuwkomers letterlijk maar al te vaak verkondigen.
En natuurlijk moet deze vergrijzende stad de gevreesde ‘jongerenvlucht’ zoveel mogelijk te lijf blijven gaan met een beter toegespitst woning- en opleidingsaanbod, maar intussen neemt ook ‘welvarend middelbaar’ langzamerhand bezit van het centrum. Daar is niks mis mee, want mede dankzij deze mensen ‘draaien’ de restaurants, zitten de theater- en bioscoopzalen op z’n minst half vol en gaat er ook nog eens iemand naar de een of andere tentoonstelling of lezing. Als vijftig ‘het nieuwe dertig’ is, zoals trendwatchers beweren, moet zestig wel ‘het nieuwe veertig’ zijn. Die laatste groep, namelijk die van avontuurlijk ingestelde nét-niet senioren groeit, zo neem ik uit eigen ervaring waar en daar vaart de binnenstad, zoals ik al aangaf, wel bij. Tegelijkertijd zie ik dat deze stad meer en meer initiatiefrijke (iets oudere) jongeren op het eiland weet te houden die op hun beurt weer leuke projecten en activiteiten bedenken en opzetten voor de nog écht jonge jongeren. Gek zinnetje, zo realiseer ik me, dus zeg het anders: Dordt begint meer en meer een stad te worden met een leuke en waarlijk brede mix van diverse leeftijdscategorieën. Volgens mij zit daar geen bewuste strategie achter; het lijkt mij eerder een gevalletje van gelukkig demografisch toeval. Hoe dan ook, de ‘agenda’ van Dordt zit al een tijdje lekker vol en dat bevalt me eigenlijk wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s