‘Heng heng’


motor

Ik kan het me niet voorstellen, maar er kómt ooit een tijd dat motorfietsen op dit aardbolletje voorzien zijn van een elektrische aandrijving. Zover is het nog lang niet en ik zal die dag ook niet meemaken, want voor het zóver is zijn we een halve eeuw verder en dan heb ik al lang en breed een park en een gedenksteentje op mijn buik.
Feit is dat eens de dag aanbreekt waarop motorclubjes geen herrie meer kunnen maken. Of gaan motormuizen met een overdosis bewijsdrang dan met z’n allen luidkeels ‘heng heng’ en ‘vroem vroem’ brullen, als ze in colonne de binnenstad van Dordt binnen rijden? Ik zie het helemaal voor me.
Het is op zich tóch al een wat koddig, zelfs ietwat sneu aandoend schouwspel… groepjes iets te zware heren van middelbare leeftijd met allemaal hetzelfde jasje aan, waar op de rug een vaak zelf-gefröbeld logootje met de naam van hun clubje of een afbeelding van een schedel, een indiaan, een piraat, een bliksemschicht of iets anders stoers ‘geborduurd’ is. Ach… ik heb, de écht criminele types daargelaten, eigenlijk ook niet eens écht een hekel aan ze, want ik moet u ruiterlijk bekennen dat ik dol ben op motorfietsen en stiekempjes vind ik die leren jasjes toch eigenlijk ook wel iets lolligs hebben. Waar ik wél een hekel aan heb is aan het feit dat motorrijders in branieclubjes nog wel eens de neiging hebben om hun herrie (daar hebben we die bewijsdrang) op te dringen aan anderen. In Dordt gebeurt dat vaak op dagen dat de terrassen vol zitten, want bij bewijsdrang hoort immers een ‘publiek.’ Ze doen dat dan vaak óok nog eens op tijdstippen dat het voor gemotoriseerd verkeer helemaal niet is toegestaan om in de binnenstad te komen. Het geloei van opgevoerde motoren met nauwelijks dempende, illegale knalpijpen in een toch al ‘geluidsgevoelig’ stadscentrum is, zo kan ik u verzekeren, geen pretje voor de trommelvliezen en daarmee druk ik me nog zachtjes uit. Ik pleit dan ook voor een meer structurele politie-aanpak van deze, elk voorjaar weer terugkerende, vorm van terreur in de binnenstad.

3 reacties

  1. Afgelopen week eens lekker in t zonnetje bij Centre Ville werd om de haverklap dat genot verstoord door zo’n zichzelf ,meerdere malen soms, exposerende herriemaker. Bij mij kwam de vermakelijke gedachte op hoe zo’n figuur er thuis, uitgekleed, uit zou zien. Ielig, bleek, bibberig en onderdanig…..?????

  2. Helemaal eens Kees, je haalt de woorden uit mijn mond. Het is inderdaad een vorm van straatterreur maar niemand doet er wat tegen. ook de gemeente niet en de politie al helemaal niet. De dames en heren hebben de mond vol over een levendige en zelfs bruisende binnenstad maar dit motorgeweld is wel helemaal de verkeerde soort levendigheid. Gewoon een motorverbod instellen voor de binnenstad en nog beter is het oude plan weer oppakken om het Bagijnhof en de Visstraat verkeersvrij te maken dus gewoon rustig voetgangersgebied waar het prettig is om te verblijven en wat te kuieren en te winkelen. Het probleem met Dordt is dat de meeste plannen half werk zijn en niet ten volle worden door- en uitgevoerd. Dan wordt het dus vlees noch vis vermoedelijk om de kool en de geit te sparen. Het wordt tijd dat het nieuwe college en de nieuwe raad ook op dit gebied gewoon doorpakken om van het winkelgebied een voor iedereen, bewoners en bezoekers, prettig verblijfsgebied te maken zoals al in vele steden dat het geval is, dus niet met de Franse slag (ook vele Franse middelgrote steden gingen ons al voor). Praktische zaken zoals de parkeergarage Visstraat/Breestraat zijn op te lossen dus gewoon niet blijven zeuren als college. Maar in ieder geval weg met die motorhufters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s