Lyrebird


actionHet opbouwen van de filmset was al enkele dagen gaande, gisteren werd er volop ‘gedraaid’ en vandaag gaat dat nog even verder. Bij binnenstadsbewoners die géén informatiebrief van de gemeente ontvangen hadden roept dat, zo merkte ik gisteren toen ik de set bezocht, nog altijd veel vragen op: waarom zijn de leeuwen voor het Stadhuis ‘verweerd’ gemaakt? Waarom hangen er pro-nazi-affiches bij de Grote Kerk en waarom is de betonnen poort richting het Jacobsplein met hout betimmerd?
De door de gemeente en producent verstrekte informatie was nogal summier, maar een uurtje rondscharrelen op het Stadhuisplein en een beetje ‘vissen’ bij de Britse opbouwploeg maakte me snel wijzer. Wat ik nu weet is dat de film, getiteld ‘Lyrebird’, over de Nederlandse kunstvervalser Han van Meegeren gaat, die gedurende zijn leven meerdere bekende meesterwerken, van onder andere Hals en Vermeer, namaakte en verkocht. Zijn werken (nee, niet alleen vervalsingen want de man was gewoon een groot kunstenaar) zijn nog altijd te vinden in de depots van diverse Nederlandse musea. Ook het Dordrechts Museum is in het bezit van een van zijn ‘origineeltjes’ met daarop de Grote Kerk.
Een deel van het verhaal van Lyrebird speelt zich af nét na de Tweede Wereldoorlog. Van Meegeren liep destijds de kans om zwaar gestraft (ja, zelfs geëxecuteerd) te worden wegens collaboratie, aangezien hij enkele ‘meesterwerken’ verkocht had aan nazi-kopstukken. Door te bekennen dat dit door hem gefabriceerde vervalsingen waren en dat hij de nazi’s dus in feite een loer gedraaid had, bleef het bij een korte gevangenisstraf, die hij overigens nooit uitzat omdat hij in 1947 aan een hartaanval overleed. In de film fungeert het Dordtse Stadhuis, als de (Amsterdamse) rechtbank waar Van Meegeren, kort na de bevrijding terecht stond. De rol van Van Meegeren wordt, zo is mij toegefluisterd, gespeeld door de Australische acteur (en echtgenoot van Carice van Houten) Guy Pearce, die u wellicht kent van L.A. Confidential en Brimstone. Is deze wereldster vandaag dan in Dordt te bewonderen? Het zou zomaar kunnen, want toen ik hierover gisteren rondvraag deed op het Stadhuisplein werd het ineens verdacht stil om me heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s