Herenclub


gentlemenMarco Stam, gemeenteraadslid namens Beter voor Dordt, is door zijn partij voorgedragen als wethouder in het nieuwe college. Niks mis mee, was mijn eerste gedachte toen mij dat nieuws ter ore kwam. Ik volg de man al een tijdje beroepshalve, vind hem een bekwaam en vriendelijk raadslid en ik heb dus geen enkele reden om aan de capaciteiten van deze 57-jarige ‘financieel adviseur’ te twijfelen.
Waar ik wél een beetje mee zit – en dat staat geheel en al los van deze voordracht – is dat we in Dordt straks een ‘vijfkoppig’ wethoudersteam hebben dat uit louter mannen bestaat. Is dat erg? Nou ja, het is ook weer geen bestuurlijke ramp en uiteindelijk staat het iedere partij in de coalitie vrij om díe persoon naar voren te schuiven die men het meest geschikt acht voor de functie, maar ik vind het op z’n minst jammer en ook een gemiste kans. Daarbij komt dat de burgemeester en de gemeentesecretaris óók mannen zijn, dus het is uiteindelijk een ‘herenclub’ die hier de komende vier jaar de dienst uitmaakt. Die herenclub bestaat uit de BVD’ers Piet Sleeking (die nog twee jaar doorgaat) en Marco Stam, Peter Heijkoop (CDA), Rik van der Linden (CU/SGP) en – zo verwacht ik – Maarten Burggraaf namens de VVD.
En ja, ik weet het, ik bevind me op ‘gevaarlijk’ terrein omdat ik nu een al vaak gevoerde discussie aanslinger, namelijk over de vraag of iemands ‘gender’ er überhaupt toe doet bij het samenstellen van een managementteam, of in dit geval, een college. Uiteindelijk moet het om iemands kwaliteiten draaien, nietwaar? Dát zal ik zeker niet ontkennen, maar persoonlijk had ik ‘in ‘this day and age’ toch liever een meer evenredige man-vrouw-verdeling gezien. Waarom? Enerzijds omdat het gewoon beter aanvoelt, maar tevens omdat het eerlijker is, aangezien er immers evenveel vrouwen als mannen op onze planeet wonen. Ik kan daarnaast óók een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam aanhalen. Daaruit blijkt dat ‘gemengde’ teams beter functioneren omdat mensen elkaar daarin méér de ruimte te geven (en gunnen) om zich te ontwikkelen en tot betere prestaties te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s