Aart Alblasplein


alblas kleurEr zou, op een prominente plek in de binnenstad, een straat of plein vernoemd moeten worden naar de in 1944 door de Duitsers omgebrachte verzetsheld Aart Alblas. Bij dat pleidooi van de Dordtse dominee Michiel de Zeeuw (gisteren in deze krant) sluit ik me volmondig aan. Ik sprak die wens, enkele jaren geleden, zelf óók al eens uit, in een column naar aanleiding van het idee om een straat te vernoemen naar de Dordte dichter Jan Eijkelboom. Ik gaf destijds aan te hopen dat Jan’s naambordje op een plek zou komen te hangen die waardiger is dan die van sommige andere Dordtse ‘helden’, die er in mijn optiek nogal bekaaid vanaf komen. Zo moet Kees Buddingh’ het doen met een parkeerplaats achter de bibliotheek en ‘eren’ we genoemde Aart Alblas met een fietsbruggetje op De Staart. Eijkelboom ‘kreeg’ uiteindelijk een steegje naast het Dordrechts Museum, hetgeen, zo benadrukten zijn nabestaanden, helemaal passend is bij het bescheiden karakter van deze dichter, die óók nog eens zielsveel van het museum (én de museumtuin) hield.
Terug nu naar Aart Alblas. Dominee De Zeeuw pleit voor een prominent ‘eerbetoon’ in de binnenstad voor een van de meest onderscheiden verzetshelden van ons land. Dat zou dan, zo heb ik begrepen, geen straat, maar een plein moeten worden, omdat er (toevallig óók op De Staart) al een Alblasstraat bestaat, vernoemd naar het riviertje De Alblas. De vraag is dus, waar dan? Je kunt immers niet zomaar een plein ‘hernoemen’, want zoiets kost alleen al aan adreswijzigingen handenvol geld, om nog maar te zwijgen van het ongemak dat je de bewoners aandoet. Ik denk dat ik de oplossing heb: het pleintje tussen het Lindershuis en de Hema is nog naamloos, simpelweg omdat het ‘adrestechnisch’, onderdeel uitmaakt van het Achterom. Als dit prominente plekje wordt omgedoopt tot Aart Alblasplein is dat een relatief goedkope oplossing, aangezien de bewoners van de appartementencomplexen én de winkels dan gewoon het adres Achterom kunnen houden. Dat zou zelfs dit jaar nog gerealiseerd kunnen worden… het liefst op 20 september, precies honderd jaar na de geboortedag van Aart Alblas.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s