Drones


drone-dribbb.gifAls kind fantaseerde ik er al over en later toen ik, werkzaam in Hilversum, nog wel eens een reportage ‘draaide’, dacht ik vaak: hè, bestond er maar zoiets als een vliegende camera, dan kon ik het allermooiste ‘topshot’ uit de televisiegeschiedenis maken. Inmiddels zijn mijn jeugddromen werkelijkheid geworden; vliegende camera’s liggen tegenwoordig gewoon in de schappen van de Mediamarkt en heten drones. Ik vind ze prachtig, want ze leveren schitterend beeldmateriaal op, maar soms ook haat ik ze. Dat laatste, die weerzin dus, ontstond vorig jaar zomer toen ik, samen met vrouw en hond, ergens diep in de Biesbosch, met een picknickmand en een kleedje, was neergestreken op een verborgen strandje. Nee, we deden daar op zich niks boeiends: beetje soezen, beetje lezen, wijntje erbij… tótdat een vliegende ‘stalker’ ons ontdekt had. Nog altijd weet ik niet wie die drone bediende, maar kennelijk waren wij voor deze leegschedel met afstandsbediening interessant genoeg om uitvoerig ‘bestudeerd’ te worden. Het ding zoemde minuten lang om ons heen en aanvankelijk vond ik dat nog wel geinig ook, maar na het tiende ‘bezoek’ (ik kreeg het gevoel te behoren tot een nét ontdekte indianenstam in het Amazonegebied) begon ik me zwaar te ergeren aan deze inbreuk op mijn privacy. Het is een wat lange inleiding om te komen tot het punt dat ik wil maken, namelijk dat ik die zestien gezinnen die in de molens van Kinderdijk wonen wel begrijp. Ze worden horendol van toeristen die hun vliegende camera’s de godganse dag lang rond hun molens (tevens woonhuizen) laten cirkelen en zien het liefst dat drones in hun directe leefomgeving, via een Algemene Plaatselijke Verordening, verboden worden. Maar dát kan niet omdat zo’n APV strijdig is met (hogere) luchtregelgeving. Onder het motto ‘Tom Poes, verzin een list’ moet Den Haag nu uitkomst bieden. Dat zal wel op een soort gedragscode uitdraaien… zoiets van: een panoramashot maken mág, maar dan wel vanaf een wettelijk vast te leggen distantie. Simpel gezegd: niet te dicht bij komen, op straffe van een boete. Alleen, zo vraag ik me af, hoe ga je dát dan weer handhaven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s