Moedig mens


Gijsbertus van BemmelenIn de columns die ik op (of rond) de vierde dag van mei, produceer wil ik ‘mijn’ herdenking graag van een gezicht voorzien. In eerdere jaren stond ik – niet alleen letterlijk rond de klok van acht – dan ook stil bij plaatsgenoten die in de Tweede Wereldoorlog het lieven lieten, onder wie Dordts laatste Rabijn Josua Katan bijvoorbeeld en de in Dordrecht werkzame voetbaltrainer Arpad Weisz (beiden omgekomen in concentratiekampen). Eerder ook schreef ik over de Joodse soldaat Mozes de Jong (die sneuvelde bij de Moerdijkbrug) en over de door de Duitsers gefusilleerde Dordtse verzetshelden Aart Alblas en Leendert Keesmaat. Vandaag vraag ik uw aandacht voor Gijs van Bemmelen, die tijdens de oorlogsjaren als opperwachtmeester werkte bij de politie in Dordrecht. Van Bemmelen was een moedig mens; als vader van vijf jonge kinderen, sloot hij zich aan bij het verzet en hielp hij joden aan onderduikadressen en voedselbonnen, daarbij handig gebruik makend van het feit dat hij zich, als agent, na de avondklok, nog op straat mocht begeven. Dát moest hij uiteindelijk met zijn leven bekopen, want na een inval door de Duitsters (geholpen door de beruchte Documentatiedienst van de Haagse politie) sloeg een van de opgepakte onderduikers na een zwaar verhoor door en zo liep Van Bemmelen tegen de lamp. Op 25 oktober 1943 werd hij door twee rechercheurs van zijn eigen korps in een politiepostje in de wijk Krispijn aangehouden op verdenking van hulp aan onderduikers. Via kamp Vught belandde hij in mei 1944 in Dachau en korte tijd later werd hij overgebracht naar het ‘Nacht und Nebel-kamp’ Natzweiler, waar hij als dwangarbeider in een tunnel te werk werd gesteld. Daar overleed hij, kort voor de bevrijding, op 45-jarige leeftijd. Dit vermoedelijk als gevolg van een ongeluk al doen er ook verhalen de ronde dat hij door sadistische bewakers zou zijn doodgeknuppeld. Op 16 januari 1996 werd Gijs van Bemmelen door Yad Vashem erkend als helper van joodse onderduikers en postuum is hem ook het verzetskruis toegekend. De moedige Gijs van Bemmelen, die zijn vrouw en kinderen nooit meer terugzag, ‘leeft’ vanavond in mijn gedachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s