Géén aprilgrap


Biesbosch tolEr komt volgend jaar een proef met betalen in De Biesbosch, althans als het aan directeur Gerard de Baaij van het Nationaal Park ligt. Toen ik dat bericht in mijn krant las, dacht ik eerst nog dat het hier een ietwat ‘verlate’ 1 april-grap betrof, maar nee hoor, De Baaij is bloedserieus in zijn streven om ‘een verdienmodel’ te creëren in een natuurgebied dat voor ons allemaal gratis toegankelijk hoort te zijn. De man wil geld gaan vragen voor iets wat helemaal niet van hem, maar van ons allemaal is. Als we zó gaan redeneren ga ik morgen bij De Grote Kerk of bij het beeld van Johan en Cornelis staan en vraag ik elke toerist die daar een foto van wil maken, als zelfbenoemd ‘manager fotogeniek Dordt’ om een eurootje per cameraklik.
Geld vragen om op specifieke plekken in de Biesbosch te komen voelt aan als laaienlichterij. We betalen immers belasting met z’n allen en geloof me, in uw en mijn jaarlijkse ‘rekening’ zit het onderhoud  van natuurgebieden al lang en breed opgesloten. Ik wil in onze Biesbosch gewoon vrij kunnen rondwandelen en niet op bepaalde plekken (bijvoorbeeld als ik ergens met mijn kanootje een specifiek kreekje doorkruis) ineens iets van toegangsgeld moeten gaan ophoesten. Trouwens, volgens mij lag die Biesbosch er al voordat we het ‘omdoopten’ tot natuur- en recreatiegebied en toen daar dus ook nog niet zoiets als ‘een management’ rondliep. Want dáár ligt volgens mij het probleem: het parkschap heeft kennelijk moeite om de begroting rond te krijgen. Waarom? Om investeringen (De Biesbosch moest een ‘belevingspark’ worden) terug te verdienen, om een financieel té zwaar wegend management op de been te houden en om daarnaast óók nog eens het reguliere onderhoud te kunnen blijven voortzetten. Kortom ‘het natte droompje van natuurvorsers’ is wat prijziger geworden dan voorzien en dus moeten er gaten gedicht worden. Net als de plannen van vier jaar geleden om bij de ‘Biesbosch-entree’ Merwelanden parkeergeld te gaan heffen is dit dus niets anders dan een ordinaire truc om geld te genereren… een gevalletje de manager faalt, de burger betaalt, zeg maar.

Eén reactie

  1. Een onzalig plan en pure geldverspilling in onze Biesbosch überhaupt een ”management” te hebben. Dat wist ik ook helemaal niet eens. De boswachter kan het volgens mij allemaal prima handelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s