Dutch Windmills


Alswindmills columnist met veel ‘vlieguren’ loop je het gevaar dat je op den duur wat al te frequent door ‘Memory Lane’ gaat wandelen. Dat mág natuurlijk wel eens, maar niet te vaak, want voor je het weet schrijf je alleen nog maar over een ver verleden terwijl een krantenmens zich toch beter met de dag van morgen kan bezig houden. Tóch kan ik er soms simpelweg niet onderuit. Nu ben ik van mezelf al niet het type dat voortdurend ‘vroeger was alles beter’roept, maar feit is dat dit adagium in specifieke gevallen wel degelijk opgeld doet. Neem nou het basketball bijvoorbeeld: die sport wordt in Dordrecht nog altijd vol overgave bedreven, maar al lang niet meer op het hoogste niveau. Vroeger kon je in Dordt elke twee weken een potje topbasketbal bijwonen in die inmiddels afgebroken sporthal Wielwijk. Daar speelde Frisol/Rowic in de op een na hoogste (later ook nog in de hoogste) basketballklasse en ik droom nog wel eens van mijn held Jerome ‘Hook’ Freeman, die de altijd volle sporthal gek maakte met zijn onnavolgbare dribbels. Het gerucht ging destijds dat deze in Hawaï geboren basketballgod een aanbieding van de Harlem Globetrotters naast zich had neergelegd om ‘bij ons’ te komen spelen. Freeman was een ware balkunstenaar die het publiek tot extase wist te brengen met ongelooflijke acties en schoten.
Wat zou er van hem geworden zijn? Ik vroeg me dat zes jaar geleden op deze plek ook al eens af en startte een digitale zoektocht. Uiteindelijk vond ik mijn held terug op zijn geboorte-eiland waar hij tot voor kort (hij is nu gepensioneerd) ‘iets in de beveiliging’ deed en waar hij ook nog altijd een basketballteam coacht. Andere namen die door mijn hoofd spoken zijn die van Ids Thijsseling, de broers Wim en Gerad Seits en de kwikzilverige Henk Stolk. Topavonden waren het.
In mijn krant lees ik dat profbasketbal weer terugkomt in Dordt. Vanaf volgend seizoen zal een nieuw opgerichte profclub ‘Dutch Windmills’ geheten, met de Sportboulevard als thuisbasis, toetreden tot de Dutch Basketball League. Daar móet ik bij zijn, net als eh… vroeger.

2 reacties

  1. Als het nu toch even mag, even meemijmerend…..wat dacht je van het toenmalige Bouwlust Orawi in de top van de Nederlandse volleybalcompetitie, met mannen als Paul v. Wijnen en Jack Hoogerwerf? Jaaa, en ik als trouw supporter bij uitwedstrijden en trotse lijnrechter bij de thuiswedstrijden.

  2. Ik kan me herinneren dat ik ze in de Sterrenburg hal heb zien spelen. Naast het Combi bad. Was zeker iets minder vroeger? Of nog later 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s