Sjaak


vervelende manIk heb eigenlijk geen zin in Sjaak vandaag… het is me te warm (mijn lijf moet daar altijd even een paar dagen aan wennen), ik heb ook nog eens matig geslapen en verder zie ik er, zo realiseer ik me ineens, ook nog eens belachelijk uit in dat gestreepte rugbyshirt met die ouwe joggingbroek daaronder. Jawel, ik ging een potje hardlopen en heb even geen behoefte aan  een ‘gezellige’ straatbabbel met Sjaak. Waarom niet? Omdat hij nogal flauw is en omdat hij het ‘conversatiebal’ altijd opent met het intrappen van een wel héél opzichtig openstaande deur, gevolgd door zijn vaste riedeltje aan goedmoedige beledigingen.
Zó gaat het al jaren als Sjaak me in de smiezen heeft. Zijn flauwe openingszinnen zijn niet eens écht onvriendelijk bedoeld, alleen komen ze altijd een beetje rottig z’n strot uit. Voorbeelden? ,,Wat zit je haar leuk, ben je op de brommert? Hé, d’r zit een vetbult op je nek, oh nee, da’s je hoofd. Die bril staat je goed trouwens… bedekt veel van je gezicht.’’
Ik kan er meestal, zij het als een schaap met jeuk, wel om grimlachen, maar vandaag even niet. Helaas heeft wegduiken geen zin meer. Ik doe nog een poging het onvermijdelijke te vermijden en ‘jog’ door alsof ik hem niet gezien heb, maar Sjaak is op de e-bike en met drie ferme pedaalslagen komt hij op de Noordendijk langszij. ,,Zó, ben je aan ‘t hardlopen? Met dat shirt aan? Heb je daar een hinderwetvergunning voor?’’ Ik stop, acteer al hijgend een vriendelijke begroeting en wacht vervolgens geduldig op de vervolgzin waarvan ik weet dat ‘ie gaat komen. ,,Weet je wáár je nou eens een stukkie over moet schrijven?’’ Ik kijk Sjaak strak aan en zeg op een toon die cynischer klinkt dan ik van plan was: ,,Geen idee gozer, vertel het me, hou me niet langer in spanning.’’
,,Over mij natuurlijk,’’ zegt Sjaak. ,,Altijd geinig en nooit chagrijnig.’’
Eenmaal thuis achter mijn toetsenbord vraag ik me heel even af of Sjaak, die eigenlijk geen Sjaak heet, zichzelf in deze column zou kunnen herkennen. Mocht dat zo zijn… jammer dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s