Maria Medea


maria medeaDe meningen over die kunstobjecten waren volgens mij behoorlijk verdeeld… persoonlijk vond ik ze prachtig, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik ook diverse mensen ken die er echt helemaal niks aan vonden.
Waar ik het over heb? Over Maria Medea, een sculptuur (bestaande uit twee bij elkaar horende ‘beelden’) dat sinds 2006 in de Spuihaven stond. Voor wie het wellicht alweer vergeten is… dat ene werk (dat vlakbij de Vriesebrug stond) stelt een imposant gezicht voor en dat andere werk (dat zich wat verder in de richting van La Venezia bevond) is een gigantisch oor. Beide kunstwerken, vervaardigd van hout, stonden op grote blokken die stevig in het water verankerd lagen.
Maria Medea is een creatie van de Dordtse beeldend kunstenaar Gerhard Lentink, die zich bij het maken van deze indrukwekkende sculpturen, zo heb ik begrepen, heeft laten inspireren door een krantenfoto van een zingende Maria Callas. Op die foto heeft Callas de hoedanigheid van Medea in de gelijknamige opera van Luigi Cherubini. In Lentinks interpretatie zingt Medea als het ware ‘over het water’ naar dat luisterende oor, ruim twintig meter verderop. De beelden waren in de loop der jaren, zo heb ik dat als omwonende althans ervaren, écht bij de Spuihaven gaan horen. Ze trokken de aandacht van toeristen en werden geprezen door kunstkenners. Ook nestelden zich elk voorjaar meerkoetjes op de voetstukken, terwijl de meeuwen de sculpturen gebruikten om de nabijgelegen viskraam in de gaten te houden.
Precies twee jaar geleden werden de twee kunstwerken door de gemeente verwijderd voor een onderhoudsbeurt. Dit met de belofte dat ze in de nazomer van 2017 weer teruggeplaatst zouden worden. We zijn nu echter ruim twee jaar verder dan die, destijds overigens nauwelijks aangekondigde ‘verwijdering’ en nog altijd zijn Callas en het oor niet teruggeplaatst. Wat is hier aan de hand? Duurt het onderhoud langer dan gepland of is het wellicht duurder geworden? Komen de kunstenaar en de gemeente er wellicht niet uit? Keert Medea überhaupt wel terug? Ik heb geen flauw idee… wellicht dat iemand bij de gemeente hierover wat duidelijkheid kan verschaffen?

Inmiddels heeft de gemeente laten weten dat de kunstwerken dit najaar (2018) na een kennelijk moeizame ‘restauratie’ weer terugplaatst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s