Leeuw zoekt lef


sticker-calimero-fuckHet onderzoeksbureau Berenschot stelde de diagnose en het Dordtse raadslid Marc Merx bedacht een prachtige term voor de ziekte. Waar ik het over heb? Over ‘het omgekeerde Calimero-effect’, een aandoening waar Dordt, binnen het Drechtstedelijk samenwerkingsverband, kennelijk al te lang mee rondloopt. Wat het precies is? Tja, laat ik het zó zeggen: Dordt is in het samengestelde gezinnetje Drechtsteden het grote broertje en dat neemt nu eenmaal bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee; dan moet je zo nu en dan, bij het oversteken bijvoorbeeld, het voortouw durven nemen en de kleinere koters in het gezin daadkrachtig bij de hand nemen of desnoods in de kippennek grijpen om ze veilig naar de overkant van de straat te begeleiden. Het probleem is echter dat het grote kippenkuiken Dordt kennelijk een beetje bang is om al die leuke, lieve kleine broertjes en zusjes, met wie hij ’s avonds voor het slapen gaan zo graag kastelen van Lego bouwt, al te zeer voor het hoofd te stoten. Dit met als gevolg dat zo’n beetje elke oversteekactie ontaardt in een waar verkeersdrama: Jantje heeft namelijk helemaal geen zin om over te steken en laat dat hardop huilend aan iedereen weten die dat maar horen wil, Pietje blijft halverwege op een verkeersdrempel zitten omdat ‘ie daar zojuist een lieveheersbeestje zag, Daantje struikelt over de trottoirband en brult om een pleister en de kleine Truus blijft midden op het zebrapad staan om naar madeliefjes te zoeken. Als gevolg van dat steeds weer terugkerende pandemonium (de familie Drechtsteden moet nu eenmaal vaak ‘oversteken’) begint Calimero (Dordt dus) verontrustende verschijnselen van vogelgriep te vertonen en verlangt hij ernstig naar een ophokplicht voor al die steeds weer wegdribbelende jengelkuikens om hem heen. Dat is, zo blijkt uit onderzoek van bureau Berenschot, het Drechtstedenoverleg in een notendop… nou ja, samengevat in mijn woorden dan. Mij doet het vooral denken aan dat sprookje De Tovenaar van Oz met Dordt in de rol van die leeuw zonder lef. Als we niet héél snel leren brullen lopen we over dertig jaar nóg als kippen zonder kop over een ‘yellow brick road’ zonder eindpunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s