Gerrit


adrema-machine-5

Jaren achtereen schreef hij me regelmatig briefjes als reactie op mijn columns. Die duwde hij persoonlijk bij me in de brievenbus, want Gerrit, die de zeventig al ruimschoots gepasseerd is, deed niet aan mailen en zat ook niet op Facebook of Twitter. ,,Die slag heb ik jaren geleden al gemist en daar ben ik niet rouwig om’’, zo vertelde hij me bij onze laatste ontmoeting. ,,Ik heb geen computer en van dat Feestboek of dat getwetter en gekwetter snap ik geen moer. En ach, mijn ouwe typemachientje heeft me nog nooit in de steek gelaten en ik heb nog inktrollen voor minstens tien jaar. Ik heb trouwens ook geen mobiele telefoon, want daar word ik bloednerveus van. Mijn zoon had me er vorig jaar een gegeven, maar bij elk piepje of rinkeltje dacht ik: oh god, d’r zal toch niks aan de hand wezen? Ik heb hem dat ding snel weer teruggegeven; wie me écht nodig heeft weet me wel te vinden.’’
Ik sprak Gerrit een maand geleden voor m’n eigen deur waar ik nét kwam aangelopen toen hij een enveloppe door de bus propte. ,,Zo, da’s alweer de derde deze maand. Waar gaat het dit keer over?’’ vroeg ik hem.
Gerrit draaide zich een tikkie betrapt om en zei: ,,Ik ga bij m’n zoon en schoondochter in Veenendaal wonen. Maar als echte Dordtenaar wil ik wél graag over Dordt blijven lezen en het liefst ook jouw columns. Is zo’n iPad misschien iets voor me? En eh.. hoe werkt zo’n ding eigenlijk? Ik nodigde Gerrit uit om binnen te komen en liet hem zien hoe ik op mijn tablet en computer alle edities van het AD kan lezen. ,,Als je nou straks in Veenendaal ook nog iets van een cursus gaat volgen heb je het allemaal zó door.’’
Gisteren ontving ik, na een maand niks gehoord te hebben, een briefje van Gerrit; niet in de bus, maar in mijn mailbox. Hij schreef het volgende: ,,Eigenwijze oude mannen die na een weigerachtige periode verslaafd zijn geraakt aan de iPad… is dat misschien geen leuk onderwerp voor een column?’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s