Arpad


arpad3Ik ben er bij, als straks op het Betlehemplein, voor de deur van nummer 22, vier Stolpersteine (herdenkingsstenen) gelegd worden, ter herinnering aan de Joodse voetbaltrainer Arpad Weisz en zijn gezin. Waarom ik daar bij wil zijn? Tja… het klinkt misschien gek, maar mijn speciale belangstelling voor Arpad Weisz heeft alles te maken met mijn passie voor het spelletje voetbal. Die passie bracht het leed van de Tweede Wereldoorlog voor mij namelijk zomaar ineens dichterbij dan ooit. Ik leg u uit hoe dat kwam. In januari 2013 zag ik, televisiekijkend vanaf de bank, het trotse voetbalelftal van Inter in het Milanese Giuseppe Meazza-stadion de grasmat opkomen voor een wedstrijd in de kwartfinale van de Coppa Italia tegen Bologna. Op de shirts van beide elftallen pronkte een foto van een knappe man met pikzwart haar. Die man heette Arpad Weisz, van wie ik – dankzij onderzoek van oud DFC-voorzitter Arie Heijstek – wist dat hij zijn laatste jaren doorbracht in Dordrecht. De in Hongarije geboren Weisz, die zowel Milan als Bologna in de jaren dertig de landstitel bezorgde, was hier ‘beland’ omdat het werken hem in Italië, als gevolg van Mussolini’s rassenwetten, onmogelijk werd gemaakt. ‘Gelukkig’ kon Weisz in februari 1939 in Dordt aan de slag bij het in degradatienood verkerende DFC. Hier maakte hij zijn reputatie, als een van de beste voetbaltrainers uit die tijd, waar door de club te behouden voor de eerste klasse. Helaas heeft Arpad niet lang van zijn Dordtse succes mogen genieten, want korte tijd later werd Nederland door de Duitsers bezet en kreeg de succestrainer ook hier een ‘Berufsverbot’ opgelegd. In de vroege morgen van 1 augustus 1942 werd Weisz, samen met zijn vrouw Ilona, zijn zoon Robert (12) en dochter Klara (7), door Duitse soldaten weggevoerd vanaf het Betlehemplein. Anderhalf jaar later stierf hij, 47 jaar oud, in het concentratiekamp Auschwitz aan de gevolgen van TBC en uitputting door dwangarbeid. Hij moet toen al geweten hebben dat zijn vrouw en kinderen, kort na hun arrestatie in datzelfde kamp al vergast waren.
De Stolpersteine voor het gezin Weisz worden om 13.00 uur gelegd.

(PS. Deze column is van 15 mei jongstleden)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s