Facebookfittie


FacebookfittieMag je als raadslid, buiten de raadszaal, termen als ‘domme lul’ gebruiken? Deze vraag spookt door mijn hoofd naar aanleiding van een ‘Facebookfittie’ waarbij het Dordtse gemeenteraadslid John van der Net (VVD) betrokken is.
De politicus raakte, op Facebook dus, onlangs geïrriteerd door de kreet ‘Hé lul ga werken… of doe je dat niet naast het raadslidmaatschap?’ Daarop gaf Van der Net (die overigens een volledige baan heeft) de boodschapper een koekje van eigen deeg met de repliek: ‘Hebben ze je wel eens verteld dat je een domme lul bent?’
Waar de discussie nou over ging ben ik alweer vergeten, maar ik moest eerlijk gezegd wel lachen om de felle reactie van het raadslid, van wie bekend is dat hij zijn meningen meestal niet onder stoelen of banken steekt. Overigens wil dat niet zeggen dat ik zijn zienswijze altijd deel (vaker niet dan wel zelfs), maar ik stel zijn, soms provocerende directheid over het algemeen wél op prijs; je weet in ieder geval wat je aan hem hebt. John’s visie op de wereld is zelden grijs, maar nagenoeg altijd óf zwart, óf wit. Je zou dan kunnen stellen dat discussiëren met deze op en top liberaal weinig zin heeft, aangezien hij óók nog eens de neiging heeft zich te nestelen in de loopgraaf van zijn eigen gelijk. Zo komt dat in ieder geval over als je zijn Twitter- en Facebook-tijdlijntjes volgt, waarbij ik eerlijkheidshalve moet aantekenen dat zijn loopgraaf meestal gefundeerd is op feitelijkheden… de man leest ‘de stukken’, zeg maar.
Je kunt Van der Net hooguit verwijten dat hij in discussies weinig ruimte overlaat voor twijfel, maar dát is volgens mij een typisch ‘Facebookdingetje.’ In een verbaal ‘één-op-één-gevecht’, waarbij je elkaar recht in de ogen kijkt, is er bij hem wel degelijk ruimte voor nuance en gevoel. Nu terug naar de beginvraag: mag een raadslid iemand in een Facebookdiscussie of op Twitter een lul noemen of moet hij of zij, gezien de voorbeeldfunctie die het raadslidmaatschap nu eenmaal met zich meebrengt, soms maar beter slikken en zwijgen? Ik neig ernstig naar het laatste, maar weet uit eigen ervaring hoe moeilijk dat soms is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s