Buurt


neighborhood-clipart-9czkdkyceDe buurt is tegen, de buurt klaagt, de buurt wil iets, de buurt voelt zich onveilig, de buurt maakt zich zorgen, de buurt baalt, de buurt is blij, boos, bang of bezorgd.
Bovenstaande zin heb ik samengesteld op basis van de oogst van een week lang kranten, weekbladen en nieuwswebsites doorspitten op zoek naar koppen waarin het woordje ‘buurt’ voorkomt. Nou ja, doorspitten was eigenlijk niet eens écht nodig, want het valt me al langer op dat het begrip ‘de buurt’ vandaag de dag, vaker dan ooit, de krantenkolommen haalt en dus was ik al even aan het turven geslagen. Een paar voorbeelden van de afgelopen dagen: een buurt in de wijk Sterrenburg wil graag een insectentuin; de buurt rondom het Weizigtpark heeft af en toe best wel een beetje last van de herrie die kennelijk bij het foodtruckfestival hoort; de buurt rondom het Patriciërshuis aan de Wolwevershaven maakt bezwaar tegen het feit dat dit museum van de gemeente een vergunning krijgt voor avondhoreca en een buurt in het Land van Valk verheugt zich niet bepaald op het idee van een nabij gelegen buurt om een deel van de Bankastraat eenrichtingsverkeer te maken, aangezien deze maatregel tot méér verkeersdrukte kan leiden op de Reeweg Oost. Hier botsen de belangen van twee buurten binnen één wijk, zeg maar.
Ik vind het een mooi begrip hoor… de buurt, al vind ik het ook wel een beetje een gevaarlijk begrip. Want wanneer spreek je nou eigenlijk van ‘de buurt?’ In het geval van het Patriciërshuis en de gevreesde geluidsoverlast aldaar, gaat het om hooguit een paar direct omwonenden die aan de bel trekken, maar in het geval Reeweg Oost betreft het vele honderden buurtbewoners die zich zorgen maken over de te verwachten verkeersdrukte in hún directe leefomgeving, mocht de Bankastraat deels tot eenrichtingsstraat ‘gebombardeerd’ worden. Kortom de ‘lading’ van het begrip buurt is niet altijd en overal hetzelfde. Ik wil deze column dan ook graag afsluiten met een leeswaarschuwing, of beter gezegd een ‘buurtwaarschuwing’: ziet u ergens in een kop het woordje ‘buurt’ staan, lees het artikel dan vooral zorgvuldig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s