Kwetsbaar


garland-naaman-forest-clearBoswachter mishandeld. Tik die twee woordjes maar eens in op Google en je komt een waslijst aan incidenten tegen. Zo kreeg een boswachter onlangs klappen van vandalen die bezig waren om op de Zwijndrechtse Veerplaat een fikkie te steken. In het Brabantse deel van de Biesbosch liep een boswachter een enkelbreuk op nadat twee ‘recreanten’ hem te lijf gingen nadat ze, wegens vandalisme, op de bon geslingerd waren. Op zowel de Veerplaat als in delen van de Biesbosch worden boswachters ook nog eens herhaaldelijk geconfronteerd met scheurende quadrijders, die geen enkel respect hebben voor de flora en de fauna. Zij laten zich door niets en niemand tegenhouden en al zeker niet door een ongewapende boswachter.
In diverse natuurgebieden in deze regio (vooral in De Biesbosch) wordt volop gestroopt, illegaal gevist en wiet gekweekt. Dat laatste overigens niet eens bepaald kleinschalig; het betreft hier soms gigantische ‘plantages’ met beoogde opbrengsten van honderdduizenden euro’s. Tevens worden natuurgebieden steeds vaker als dumpplek voor afval van drugslaboratoria gebruikt.
En wie moeten de orde handhaven in deze desolate gebieden, waar je nagenoeg nergens op een snelle ‘backup’ van een politiemacht kunt rekenen? Inderdaad… boswachters. En ook al zijn zij buitengewoon opsporingsambtenaren (ofwel boa’s) en ongetwijfeld ook geen bangeriken, ze zijn toch óók weer geen doorgewinterde ‘arrestatiemachines’ en ze hebben hooguit een porto en een setje handboeien als ‘wapen.’ Wat heb je trouwens aan dat laatste als je verder geen enkel ‘machtsmiddel’ bij je hebt om een weigerachtige en misschien ook wel agressieve verdachte staande te houden? Ga er maar aan staan… je loopt in je dooie uppie diep een natuurgebied in en je betrapt daar een clubje stropers of vandalen op heterdaad. Je moet dan wel een ware Rambo zijn om de confrontatie aan te durven gaan, op een plek waar hulp ver weg, maar waar direct handelen soms wel degelijk nodig is. Kortom, boswachters staan té vaak machteloos en zijn uiterst kwetsbaar. Het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat zij zo snel mogelijk worden toegerust met een wapenstok en wat mij betreft, ook nog eens met pepperspray.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s